Al carrer d’Anglesola, al barri de les Corts, hi havia la fàbrica de cristalleries Planell on es fabricaven làmpades de cristall per a tot Europa. Hi treballaven infants a partir de nou anys d’edat en condicions molt dures. Durant la dictadura de Primo de Rivera es van declarar en vaga per exigir el pagament de les hores extres. Amb l’aturada, van aconseguir la seva reivindicació.
La història d’en Francesc Pedra
Els aprenents, d’entre nou i 12 anys, entraven a treballar una hora abans per escombrar la fàbrica i encendre les calderes. Estaven doblement explotats per ser obrers i menors, amb uns salaris miserables. ‘La vaga dels nens’ neix després que els infants s’organitzen en un comitè i es declaren en vaga contra el patró, contra les forces d’ordre públic i contra els seus propis pares.
El líder de la vaga dels nens va ser en Francesc Pedra, que amb només 11 anys era un dels principals atiadors. Al 15 anys va ser delegat de la CNT al sector del vidre. Va allistar-se al front republicà, va marxar a l’exili i va ser presoner d’un camp de concentració nazi. Va aconseguir tornar i va recuperar el seu antic ofici.
Respecte per als aprenents
La vaga dels nens va aconseguir aturar el sector del vidre de la província de Barcelona i gràcies a aquesta els aprenents del vidre i d’altres sectors van obtenir una millora en les seves condicions de treball i salarials. La figura de l’aprenent va esdevenir una veu més de les lluites obreres en la resta de sectors industrials.
Durant la Guerra Civil, les cristalleries Planell es va col·lectivitzar i el franquisme va retornar-la a Leopold Planell, que l’any 1957 va morir i la fàbrica es va tancar. El 2017 el barri de les Corts va recuperar-ne les instal·lacions de l’edifici modernista com a equipament educatiu.
Ho va explicar Jaume Grau, veí de les Corts, en aquest capítol de ‘Va passar aquí‘.