Després de molts anys de reivindicacions veïnals, s’ha inaugurat a les Corts l’edifici de Cristalleries Planell. L’antiga fàbrica de vidre artístic s’ha tornat a obrir ara convertida en un equipament municipal. Aquest immoble, obra de l’arquitecte Josep Ricart, ha conservat la façana modernista de la nau industrial. Una manera d’homenatjar la memòria històrica, obrera i industrial, dels barris.

El districte de les Corts ha inaugurat aquest dissabte Cristalleries Planell, un nou equipament municipal que acollirà l’escola de Formació d’Adults del districte, el Centre de Normalització Lingüística i el primer Espai d’Entitats del districte. L’edifici, obra de l’arquitecte Josep Ricart, ha conservat la façana catalogada de l’antiga fàbrica Cristalleries Planell, on fa 60 anys es feia vidre artístic.

En total, el nou edifici té 1.600 m2 de superfície construïda, que es divideix en una planta baixa, on s’ubicarà l’escola de formació d’adults, una primera planta per al Centre de Normalització Lingüística i, una tercera dedicada a espais per entitats del districte. A més, conté elements constructius d’alta eficiència energètica que potencien la llum del dia i permeten la ventilació natural.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha inaugurat el nou equipament tot remarcant que aquesta recuperació patrimonial pretén ser un homenatge, “als treballadors i treballadores que van lluitar per dignificar les condicions laborals i perquè es respectessin els seus drets”. El seu entendre amb edificis com la Cristalleries Planells es recupera la memòria històrica, obrera i industrial dels barris.

Cristalleries Planell és recordada també per haver estat el punt on es va iniciar la vaga dels nens, l’any 1925, quan els menors d’edat van rebel·lar-se contra l’explotació infantil.