Capçalera a Sant Jaume

Es tensen les relacions entre les AFA i la conselleria d’Educació després d’una nova topada, en aquest cas per la gestió de les activitats de lleure a les tardes de setembre. L’entitat que representa les famílies, l’aFFaC, considera que el departament els ha menystingut i els ha deixat al marge. Un nou xoc, que se suma a les discrepàncies pel calendari escolar i el currículum escolar i que té com a conseqüència que l’aFFaC crida obertament a participar en la manifestació unitària que la comunitat educativa ha convocat pel pròxim dissabte, 14 de maig, a les 12 h a la plaça de la Universitat de Barcelona. La federació assegura que ara, més que mai, és “moment de treballar plegades per una educació publica, de qualitat i per exigir als poders públics el respecte que mereixen les famílies, les AFA i les seves representants legítimes.

Les famílies creuen que Educació fa una gestió “opaca i autoritària”

Des de la plataforma de famílies s’endureix el to i es carrega amb duresa contra la conselleria d’Educació que creuen actua de forma opaca i autoritària. Des de l’entitat denuncien que “mai abans” s’havien trobat amb una conselleria que reiteradament “menteix, manipula, incompleix acords i falta al respecte a les famílies, les AFA i les seves representants”. I per això, recorden “l’obligació democràtica del departament de tenir un actitud dialogant i respectuosa”, així com la voluntat ferma d’arribar acords amb els agents de la comunitat educativa.

La gota que ha fet vessar el got

En un comunicat, l’aFFaC explica que, enuna reunió celebrada el 5 de maig per concertar com es garantiria que les AFA seguirien prestant serveis, més enllà del temps del migdia durant el mes de setembre, representants del Departament d’Educació van afirmar, segons l’aFFaC, que les AFA són entitats amb “un funcionament irregular”. Segons l’aFFaC, és l’argument que la conselleria utilitza per no atorgar subvencions, limitar els serveis que presten i justificar la cessió de les activitats extraescolars de les tardes a empreses de lleure educatiu, que seran contractades directament per les direccions dels centres.

L’endemà de la reunió, el dia 6 de maig, el Consorci d’Educació de Barcelona feia pública una circular en què informava que la gestió de les activitats de lleure de les tardes de setembre quedava totalment en mans de les direccions dels centres públics, impedint així “qualsevol intent per part de la federació de blindar la gestió del servei per part de les AFA“. Un fet que la federació considera “un nou menyspreu” tornant a trencar els acords establerts amb les representants de les famílies després de mesos “d’una gestió opaca i autoritària per part del Departament d’Educació”.

En el comunicat les famílies critiquen que pel que fa als centres privats concertats, que també són entitats privades com les AFA, el Departament d’Educació sí que podria oferir subvencions per tal que puguin gestionar les activitats de lleure durant el mes de setembre.