Poc seguiment de la primera jornada de la vaga de pagaments a Rodalies de Catalunya convocada pel col·lectiu Batec. En algunes estacions, els usuaris han precintat les portes d’accés per impedir que es puguin validar els títols de transport. Segons ha informat Renfe, s’han precintat les portes a les estacions de Badalona, Vilassar, Granollers, Sabadell, Sant Feliu i Calella. A Barcelona, però, únicament s’han precintat els accessos d’una estació de Rodalies, la de Passeig de Gràcia-Aragó, on Batec havia convocat els mitjans de comunicació per valorar la protesta.

Des de Batec no n’han donat dades, però asseguren que a les set del matí hi havia una vintena d’estacions de Catalunya amb les portes precintades i després se’n han obert “moltes més”.

La portaveu de Batec, Antònia Dolç, ha dit que valoren “molt positivament” aquesta primera jornada de vaga de pagaments i celebren “l’èxit d’aquesta primera convocatòria”. Asseguren que el moviment de protesta ha crescut molt durant aquesta primera setmana de campanya del moviment.

Renfe diu que el seguiment és “mínim”

Renfe assegura que l’acció impulsada pel moviment Batec té un seguiment “minim”. Tot i això, s’ha posat a disposició dels Mossos d’Esquadra per evitar “un frau massiu” a partir d’aquest dimecres. Assegura que els Mossos són al centre de control de seguretat de Renfe al Clot-Aragó per poder determinar les accions a fer en cada moment.

La companyia també diu que presentarà una denúncia administrativa. Justament aquest matí ha aparegut un compte de Twitter que afirma que és la caixa de solidaritat del col·lectiu Batec i que gestionarà i pagarà totes les multes que es puguin posar als usuaris.

Segona vaga de pagaments el 25 de maig

Des de Batec han anunciat una segona acció de protesta el 25 de maig. Serà la segona jornada de vaga de pagaments que convoca aquest col·lectiu. Dolç ha fet una crida a entitats, organitzacions i sindicats del país a sumar-se a la protesta.

Què vol aquesta protesta i qui l’organitza?

Aquest dimecres, 11 de maig, engega una acció de protesta que busca ser llarga en el temps, sota el lema “Fins que Madrid no pagui, no paguem!”. Així, denuncien el “desastre” del servei de Rodalies de Renfe i critiquen la manca d’inversió de l’Estat a la xarxa. Ara per ara, l’objectiu és que es vagin succeint-se les mobilitzacions durant els pròxims dies per fer públic el seu malestar.

Batec es defineix com una organització de persones “molt diverses” que s’han conegut compartint mobilitzacions, assemblees i espais polítics. Els impulsors del moviment deixen clar que tenen una preocupació comuna: la impossibilitat de veure clar el seu futur en el context actual de precarietat laboral i increment de preus, entre d’altres.

El govern català “comprèn” la indignació

Fins ara, el govern de la Generalitat de Catalunya no ha volgut valorar la vaga de pagaments a Rodalies de Catalunya convocada a partir de l’11 de maig. Ara bé, la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, diu “entendre” i “compartir” la indignació dels convocants.

De fet, en els darrers anys la Generalitat de Catalunya ha fet crítiques molt contundents contra el servei de Rodalies de Renfe, tot reclamant la seva gestió integral i directa. En aquesta línia, l’executiu català critica que la inversió estatal en transport públic és “la mateixa que fa 10 anys”.