Vivien Leigh, la protagonista d'”Allò que el vent s’endugué“, va tenir una relació d’amistat amb una veïna d’Horta, Elvira-Clara Bonet, que va durar anys. Bonet va crear un museu a casa seva amb les cartes i els objectes de la seva admirada actriu, una col·lecció que es va subhastar el 2021. Bonet va explicar la relació que la va unir per sempre a Vivien Leigh en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.

Una relació epistolar de 10 anys

Bonet recorda que va veure la famosa pel·lícula quan tenia 15 anys i li va agradar tant que va decidir posar-se en contacte amb l’actriu protagonista. La revista ‘Fotogrames’ havia publicat l’adreça dels actors i actrius del film i Bonet va aprofitar per escriure-li una carta. Era l’any 1957, dos anys després d’haver vist per primer cop la pel·lícula. A partir d’aquella primera carta, es va establir entre les dues dones una relació espistolar que va durar fins a la mort de l’actriu, l’any 1967. En els 10 anys que va durar la relació, Bonet va rebre 45 cartes. Aquestes cartes van ser enviades des de diferents llocs del món, allà on l’actriu estigués de gira.

Objectes de Leigh

Bonet també té alguns objectes personals de Vivien Leigh, com un fermall de plata en forma de llaç que l’actriu havia lluït en companyia de Marilyn Monroe, un portacigarrets; uns monocles que l’actriu portava a la seva darrera pel·lícula —’El barco de los locos’—, un esmalt d’ungles o unes sabates de pell. Però potser l’objecte més valuós sigui l’agenda de l’actriu de l’any 1967, el de la seva mort.

Les cartes i la resta d’objectes personals, formen part del museu que Bonet ha fet al seu pis d’Horta.

Una trobada en persona

Un dia, Bonet li va enviar a Leigh una medalla d’or amb unes inscripcions. L’actriu li va respondre convidant-la a casa seva. D’aquesta manera, el febrer del 1965, Bonet va anar a Londres i va conèixer personalment la famosa actriu de Hollywood. D’aquella trobada, Bonet recorda que Leigh estava molt envellida. Diu que no semblava ella. Tenia la veu afònica. Malgrat tot, tenia una mirada molt penetrant, amb uns ulls de color verd. Al novembre del mateix any li va fer una segona i darrera visita.

Quan l’actriu va morir, el 7 de juliol de 1967, Bonet li va enviar un ram de flors vermelles. Com a resposta va rebre una carta de la secretària de Leigh amb sis fotografies de l’actriu i una invitació per assistir al memorial de la difunta. Bonet no s’ho va pensar i hi va anar, i allà va conèixer la família.