Del 22 al 28 de febrer del 1923, Albert Einstein va passar una setmana a Barcelona convidat per la Mancomunitat. El motiu de la visita  era que el govern català volia promocionar la ciència. El matemàtic Esteve Terrades i Rafael Campalans, director del Consell de Pedagogia de la Mancomunitat, van ser els encarregats d’organitzar l’estada del científic alemany. La visita va provocar una gran expectació, ja que feia només un any que Einstein havia guanyat el Premi Nobel de Física per la descoberta de la llei de l’efecte fotoelèctric.

Conferències, cultura popular i sopars

La seu de l’Institut d’Estudis Catalans, avui Palau de la Generalitat, es va omplir per seguir la conferència d’Einstein. Segons la premsa de l’època: ”Només una desena dels assistents van poder entendre les teories del científic alemany que barrejava aquest idioma amb el francès”.

A l’Escola Industrial, Einstein es va aficionar a les sardanes. La Cobla Barcelona va tocar-les mentre una colla d’estudiants les ballava. Van obsequiar-lo amb discos i Einstein, que era molt aficionat a la música, se’n va enamorar. El científic va completar la setmana visitant el monestir de Poblet, el Saló de Cent, el Port i, fins i tot, es va entrevistar amb el dirigent de la CNT Àngel Pestanya, a qui segons la premsa va recomanar-li que llegís i divulgués la filosofia de Spinoza.

La comunitat científica va organitzar un sopar a l’Hotel Ritz, on s’estaven Einstein i la seva esposa, Elsa. Un sopar amb el menú escrit en llatí que anomenaven relativista, amb jocs de paraules i bromes relacionats amb la teoria de la relativitat. Einstein va definir així la seva estada de Barcelona amb aquestes paraules:

Ha estat una estada cansada, gent molt amable, cançons populars, balls, cultura i una experiència molt agradable”
Albert Einstein

Ens ho explicava a finals del 2017, Antoni Roca físic i professor de la UPC en aquest capítol del Va passar aquí

Comparteix a: