La biofarmacèutica Alexion -propietat d’AstraZeneca- obrirà a Barcelona un centre europeu d’investigació per desenvolupar fàrmacs de nova generació per al tractament de malalties rares. Betevé ha pogut saber en exclusiva que s’ubicarà a les oficines de Pedralbes Centre, les galeries de l’avinguda Diagonal que van tancar al 2018. Segons la companyia, serà un “hub” dedicat a assajos clínics que podria estar operatiu el setembre del 2022. ‘ Per a aquest centre, la companyia contractarà 100 professionals de l’àmbit de la salut, com ara metges, biòlegs i farmacèutics. El directiu d’AstraZeneca, Gonzalo de Miquel, en serà el director.

En una entrevista al diari ‘Cinco días’, el conseller delegat de la companyia, Marc Dunoyer, ha explicat que serà un “‘hub’ d’assajos clínics mundials” similar al que ja tenen a Boston. Dunoyer ha destacat que Alexion ha triat Barcelona per la seva “gran tradició en indústria farmacèutica” i pel creixent ecosistema en l’àmbit biomèdic en grans hospitals, universitats i centres de R+D. El conseller delegat -que no ha concretat la inversió que suposarà el centre- ha destacat que la companyia preveu destinar 8.000 milions de dòlars a investigació i desenvolupament aquest 2022.

Un 95 % de les malalties rares, sense tractament

Segons la companyia farmacèutica, les malalties rares representen una important necessitat mèdica no coberta, ja que de les 7.000 que n’hi ha un 95 % no tenen un tractament. A través d’un comunicat del govern, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent ha explicat que estan “enormement satisfets que AstraZeneca hagi escollit Catalunya” i que creuen que això “suposarà un impulsa per a tot el sector de les ciències de la vida i la salut”.

La covid-19 retarda els diagnòstics i tractaments de malalties minoritàries

17 assajos en marxa

AstraZeneca opera en més de 100 països i els seus medicaments són usats arreu del món. Aquesta companyia anglosueca va adquirir el 2021 l’empresa Alexion Pharmaceuticals, especialitzada en malalties rares i seu als Estats Units. Actualment Alexion té 17 assajos clínics en curs, en diferents fases de desenvolupament, i preveu engegar-ne d’altres en breu. Dunoyer ha detallat que a Espanya hi ha tres milions de persones que viuen amb malalties rares i ha instat les autoritats espanyoles a accelerar els temps d’aprovació dels fàrmacs nous, que de mitjana se situa en els 24 mesos.