Miguel de Cervantes va viure a Barcelona, concretament al passeig de Colom, número 2. El que veia des de la seva finestra va influir en el desenllaç d”El Quixot’. Ho explicava el periodista i historiador Rafa Burgos, guia oficial de Catalunya, en aquest capítol de ‘Va passar aquí‘.
Dues visites a Barcelona
Cervantes va passar per la ciutat dos cops: la primera, el 1569, fugint de Madrid arran d’un enfrontament a espasa; la segona, el 1609, empaitant el comte de Lemos per ser el seu secretari. No ho va aconseguir, però va dedicar la segona part d'”El Quixot” a aquest personatge. Els capítols que van del 60 al 66, estan ambientats a la ciutat de Barcelona.
Les aventures del Quixot a Barcelona
Els protagonistes d”El Quixot’ veuen el mar per primer cop en arribar a Barcelona. Cervantes ho descriu amb un toc d’ironia, comparant la immensitat del Mediterrani amb les llacunes de Ruidera, a la Manxa.
Una de les aventures que viuen Quixot i Sancho a Barcelona és l’abordatge d’una galera morisca. El senyal de l’arribada de la nau es dona des de la muntanya de Montjuïc.
El desenllaç de la novel·la també se situa a Barcelona. L’enfrontament entre el Quixot i el cavaller de la Blanca Lluna té lloc a l’illa de Maians, actualment, la Barceloneta. El cavaller de la trista figura és vençut i descavalcat, i el seu adversari li fa prometre que se’n tornarà a la Manxa. És, doncs, a Barcelona, on el Quixot recupera la lucidesa i deixa per sempre les aventures de cavaller.
El Quixot en un mural
Un pintor neoclàssic, en Pere Pau Muntanya, es va inspirar en els capítols que el Quixot passa a Barcelona per fer les pintures murals que hi ha a l’edifici que actualment ocupa la seu del Govern Civil. Uns segles més tard, l’escriptor Camilo José Cela va dir que eren les pintures més maques que havia vist d’aquest estil.
Cervantes va morir el 22 de abril de 1616 i curiosament un dia més tard ho va fer un altre gran de les lletres: William Shakespeare. Per això a tot el món el 23 d’abril se celebra el dia del llibre.