Llibres llibreria

Les restriccions derivades de la situació d’emergència sanitària pel coronavirus tornen a marcar la celebració de Sant Jordi 2021. Tot i que a diferència de l’any passat, aquest 23 d’abril les llibreries de Barcelona estan obertes al públic, les limitacions d’aforament i altres mesures de seguretat han empès aquests establiments a repensar la campanya del dia del llibre.

Moltes llibreries promouen la compra avançada per evitar cues i aglomeracions i algunes han potenciat la venda en línia, oferint directament aquest servei o adherint-se a plataformes com Libelista o la recentment estrenada a Catalunya Bookshop.

Parlem amb diverses llibreries de Barcelona per saber com s’han plantejat aquest Sant Jordi 2021.

Llibreria La Carbonera

Fa setmanes que a La Carbonera estan preparant Sant Jordi i des de primers d’abril que tenen la botiga “fins dalt de llibres per tenir tota l’oferta i no fer esperar ningú”. Ens ho explica la Mar Redondo, llibretera d’aquest establiment, que ja fa força dies que està notant les compres avançades de Sant Jordi.

Les limitades dimensions d’aquesta llibreria independent molt arrelada al Poble-sec, però també amb molta clientela de fora de Barcelona, les ha empès a plantejar una diada estesa en el temps: de dimarts, 20, a diumenge, 25, amb música, lectures i signatures tots els dies de noms com Edurne Portela, Víctor Garcia Tur, Paula Bonet o Kiko Amat. El 23, a més, muntaran parada exterior de llibres i s’han sumat a Bookshop.

La Carbonera, com la resta de llibreries cooperatives impulsores de la campanya “Sempre és 23!”, promou una comunitat lectora estable. Per això no fan el 10 % de descompte permès el dia de Sant Jordi però sí un 5 % de descompte durant tot l’any als socis. “No volem fomentar la cultura de comprar llibres un dia a l’any. Nosaltres valorem la fidelitat i tenim una programació regular d’activitats”, explica Redondo.

Llibreria La Carbonera Poble Sec
Llibreria La Carbonera situada al carrer de Blai, al barri del Poble-sec. © La Carbonera

Llibreria Byron

Fa només quatre mesos que la Llibreria Byron va obrir portes en un barri, el de Sant Antoni, on conviuen més d’una desena de llibreries. La seva proposta: una llibreria generalista i inclusiva, amb una oferta d’entorn de 18.000 llibres. Com confessa el llibreter Bernat Colomer, “engegar en temps de pandèmia ha tingut uns peatges” però han sabut adaptar a les circumstàncies la seva activa programació cultural i estan treballant per reobrir la cafeteria i engegar el Club Byron.

Plantegen un Sant Jordi amb tres dies d’activitats, del 21 al 23 d’abril. Una seixantena d’autors passaran per la parada que muntaran a la porta de l’establiment a la qual durant la diada també se sumarà un altre punt de venda al recinte habilitat al passeig de Gràcia. Aquests dies, però, ja estan notant les compres anticipades de molts clients.

A la Byron faran el 10 % de descompte permès el dia 23 perquè estan agremiats i “és una tradició” però, com altres llibreters, Colomer està a favor d’abolir aquesta mesura i considera que “és una qüestió que cal repensar i debatre col·lectivament”. Pel que fa a la venda en línia, la llibreria Byron l’estrenarà després de Sant Jordi i no descarta unir-se també a Bookshop: “Tot el que sigui venir a sumar, benvingut sigui”, afirma sobre aquesta iniciativa.

Llibreria La Ciutat Invisible

Com a membre de la xarxa de llibreries cooperatives, La Ciutat Invisible també insisteix a promoure la idea que “Sempre és 23!”. “Concentrar les vendes una jornada l’any ens fa vulnerables. Ens enquadrem en l’economia solidària i per nosaltres Sant Jordi és cada dia”, explica la sòcia i llibretera de La Ciutat Invisible Irene Jaume.

Aquesta fragilitat es va fer més evident l’any passat amb un Sant Jordi confinat: “Ens vam sumar a Llibreries obertes i ens va salvar”, recorda Jaume. A través d’aquella iniciativa es van donar a conèixer a nou públic i actualment disposen de venda en línia pròpia i no descarten sumar-se a Bookshop.

Aquest any estan notant la compra avançada de llibres per Sant Jordi des de després de les vacances de Setmana Santa. Ubicada a La Comunal de Sants, el pati de què disposa aquest espai els permetrà posar parada el dia 23 al costat d’alguns dels altres vuit projectes culturals que acull aquest viver de cooperatives. Tot i que per la diada algun autor passarà a deixar llibres signats, Jaume explica que van descartar fer activitats “perquè ens agrada poder estar pendents de la gent i és un dia de molta feina que dificulta atendre amb temps cada persona”.

Llibreria Calders

Sant Jordi durant una setmana sencera, del 16 al 23 d’abril. Així han plantejat la celebració a la Llibreria Calders del barri de Sant Antoni. “No podem jugar amb l’espai per les limitacions d’aforament, així que juguem amb el temps”, explica la llibretera Isabel Sucunza.

Per fomentar l’afluència espaiada de públic i com a activitat especial, aquest any la Calders comptarà amb llibreters convidats: persones vinculades d’una manera o altra al sector del llibre que faran recomanacions a aquells clients que ho desitgin.

Sucunza assegura que ja fa dies que noten compres de Sant Jordi: “Molta gent no vol fer cua aquell dia o li fa respecte arriscar-se a estar en un lloc amb molta gent”. La Calders està treballant per oferir venda en línia, un servei que incorporarà al seu futur web i que estan estudiant si també ho vehicular a través d’alguna de les plataformes ja en funcionament.

Llibreria Taifa

Aquest serà un Sant Jordi més discret que el d’altres anys a la Llibreria Taifa. El seu llibreter, Jordi Duarte, ens explica que per responsabilitat i coherència no posaran la tradicional parada de llibres al carrer de Verdi: “Normalment hi fèiem signatures, però si posem parada col·lapsem el carrer i no volem fer patir el barri”.  

Tot i no haver promogut activament la venda anticipada perquè no volen distorsionar el valor festiu i simbòlic de la diada els últims dies han registrat un augment de les vendes: “Les restriccions dels últims temps han creat conducta i molta gent reserva llibres i els ve a recollir abans. També hi ha molta gent que ja coneix les novetats i no s’espera al dia de Sant Jordi”.

El llibreter se sent especialment agraït i orgullós de tenir una clientela fidel: “Tenim la sort de no dependre de Sant Jordi per mantenir-nos durant tot l’any.

Llibreria Documenta

L’experiència del Sant Jordi d’estiu els fa afrontar sense por de grans cues i aglomeracions la major afluència de públic que s’espera per la diada: “El 23 de juliol va ser un dia fort i ho vam poder gestionar. Ara tornarem a tenir tots els protocols de seguretat, persones controlant l’aforament i un sistema per agilitzar el moment de cobrar”, explica el llibreter de la Documenta Eric del Arco.

Des d’aquest establiment s’alineen amb el missatge del Gremi de Llibreters de remarcar com a especial el dia de Sant Jordi permetent fer un 10 % de descompte aquell dia. “Es pot venir abans, però el dia del llibre és el 23, és insubstituïble i estem copsant que hi ha moltes ganes de celebrar-lo”, assegura també Del Arco. 

Dijous, 22, a la tarda tenen previst una signatura de llibres, però serà divendres quan muntaran parada al passeig de Gràcia, on acolliran una vintena descriptors: Irene Vallejo, Alba Dalmau, Jorge Herrande, Jordi Amat i Jorge Carrión, entre d’altres.

llibreria documenta
Interior de la llibreria Documenta, al carrer de Pau Claris

Llibreria Sendak

“El Sant Jordi és una festa en què tothom està al carrer i arreu hi ha parades de roses i llibres. Aquest any intentem preservar aquest esperit dins l’estranyesa dels nostres temps”, explica el llibreter de Sendak Aitor Martos.

Aquesta llibreria, especialitzada en literatura infantil i juvenil, s’ha decantat per promoure activament la compra avançada i ja l’estan notant. Martos reconeix, però, que ja és habitual que els clients regulars no s’esperin a la diada per adquirir el llibre o llibres que volen. Arran de la pandèmia van impulsar el servei de venda en línia i estan rumiant si sumar-se a Bookshop.

Com altres petites llibreries a Sendak no fan el 10 % de descompte per Sant Jordi sinó que aposten per fer el 5 % durant tot l’any als seus usuaris habituals: “Entenem la llibreria com un espai de cultura, ens trenquem les banyes tot any per fer activitats”, explica Martos. El dia 23 sí que muntaran una parada prop de la llibreria, ubicada al carrer de Còrsega, en un espai habilitat al passeig de Sant Joan.  

Llibreria La Tribu

La Tribu és una altra de les llibreries cooperatives que reivindiquen que “Sempre és 23!”. El seu soci i llibreter Marc Pons explica que treballen per “revalorar la feina del sector editorial en el dia a dia” i assegura que “Sant Jordi és un dia maco” però els agradaria que no fos l’únic en què molta gent compra llibres.

A més de l’atenció presencial, formen part de les plataformes de venda en línia Libelista i Bookshop. En la línia de crear vincle amb els clients, poden tenir un carnet de La Tribu, que permet accedir a descomptes en els llibres i les activitats que organitzen.

Després del Sant Jordi confinat del 2020, Pons assegura que aquest any “el cos ens demana celebrar-lo com un acte de normalitat”. Posaran parada el dia 23 a la plaça d’Orfila, un lloc més espaiós que el proper carrer de Pons i Gallarza, on està situada La Tribu. És el tercer Sant Jordi d’aquesta llibreria i el primer en què tindran signatures: entre d’altres, hi estaran presents Marta Orriols, Paula Bonet, Eva Baltasar, Guillem Sala i, en infantil, Jaume Copons i Liliana Fortuny.

Llibreria Finestres

L’acabada d’inaugurar Llibreria Finestres, a l’Eixample, encara Sant Jordi amb la il·lusió, els nervis i els detalls encara per definir propis de l’estrena. El local, de més de 500 metres quadrats, disposa d’un pati a l’aire lliure on habilitaran l’espai per a les signatures d’autors: un parell el dia 22 i 24 i una quinzena divendres, 23.

Actulment Finestres no ofereix venda en línia, tot i que tenen previst engegar el comerç electrònic propi en els propers mesos i no descarten adherir-se també a alguna de les plataformes ja existents. Tot i que consideren que fer un 10 % de descompte el dia de Sant Jordi va en contra del treball del llibreter, en aquesta primera diada han decidit fer-lo. Insisteixen, però, que la seva voluntat i prioritat és fer comunitat, amb una programació estable d’activitats i explorant fórmules que premiïn els clients fidels.

Interior de la recentment inaugurada Llibreria Finestres al carrer de la Diputació