El Liceu estrena l’òpera ‘El mostre al laberint’, emmarcada dins del programa el Liceu Aprèn. El projecte va engegar el curs passat i hi han participat 700 estudiants d’una quinzena de centres educatius d’arreu de Catalunya. Els alumnes han viscut tot el procés artístic i en formen part com a vocalistes i intèrprets.

Autor: Antoni Bofill

Viure una producció operística com a intèrpret

‘El monstre al laberint’, de Jonathan Dove, està dirigida escènicament per Paco Azorín i, musicalment, per Manel Valdivieso. L’òpera compta amb la participació de 700 joves estudiants de secundària i batxillerat de 15 centres educatius de Catalunya i l’Orquestra del Conservatori del Liceu, repartits en quatre funcions.

L’espectacle es representarà al Liceu del 24 al 27 d’abril. El projecte ha servit per acostar l’òpera als més joves i els dona l’oportunitat de descobrir des de dins com es produeix un espectacle d’aquestes característiques. Els estudiants hi han participat com a intèrprets vocals i en totes les escenes de l’espectacle.

Hem incorporat tota la creativitat dels joves a la producció artística i els he tractat com si fossin professionals
Paco Azorín, director d’escena d”El monstre al laberint’

Els joves han assajat l’espectacle als seus centres educatius durant tot el curs i les darreres sessions les han fetes “in situ” al Liceu. Tot i que l’òpera es va crear per ser interpretada de forma col·laborativa, Manel Valdivieso assegura que és una producció molt exigent a escala musical.

La música està pensada perquè la interpretin els joves, però això no vol dir que rebaixem les expectatives. Les parts dels solistes són exigents i la part coral està molt crescuda
Manel Valdivieso, director musical d”El monstre al laberint’
Autor: Antoni Bofill

Un projecte educatiu que tindrà continuïtat

L’espectacle trasllada el mite de Teseu i el Minotaure a la realitat actual de les persones refugiades i ho fa amb una producció d’òpera 360° que empra l’escenari i el pati de butaques per generar una experiència immersiva i alhora garantir les mesures de seguretat. La proposta, que va començar a gestar-se el gener del 2019, es continuarà les següents temporades amb la voluntat d’acostar l’òpera, la música, la interpretació, el moviment, la reflexió i el compromís als estudiants que hi participen.

El Liceu també prepara una òpera comunitària basada en el batec del Raval que s’estrenarà el 2022.