Les obres de rehabilitació del Mercat de Sant Antoni va permetre desenterrar i recuperar una part del passat romà de la ciutat. Durant l’excavació es van trobar les restes del ramal costaner de la via Augusta, així com també una necròpoli d’època romana.
La via Augusta romana
Es tracta d’un tros del camí que sortia de la porta sud-oest de la ciutat fins arribar a Martorell, on creuava el riu a través del pont del Diable fins enllaçar amb el tram principal de la via Augusta. Va ser una via molt important que unia els Pirineus amb Cadis. Les restes que s’han descobert corresponen a la part que es va construir en el mateix moment que es va fundar la colònia de Barcino, a finals del segle I aC.
Una necròpoli fora de la ciutat
De les dues troballes, la que va sorprendre més va ser la necròpoli. El motiu, explica l’arqueòleg Emiliano Hinojo en aquest ‘Va passar aquí‘, és que les restes estan força lluny del que és la ciutat de Barcino, a uns dos quilòmetres. Tot i això, puntualitza, tampoc no és una cosa estranya perquè els romans tenien el costum d’enterrar-se al costat dels camins. “Per les seves creences, el que feien era enterrar-se en llocs visibles, on la gent quan passés pogués veure els epitafis de les tombes i llegir el nom del difunt i, d’aquesta forma, recordava el difunt i no es perdia l’ànima“.
L’arqueòleg destaca que durant el procés d’excavació d’aquesta necròpoli van trobar que a l’interior d’aquests recintes hi havia unes fosses excavades al terra més o menys de planta quadrada plenes d’objectes, restes òssies i elements de l’aixovar del difunt. De fet, explica, eren tots aquells elements d’acompanyament del mort i podien ser de vidre, de ceràmica o monedes o relacionats amb el banquet funerari.