El primer iogurt Danone es va elaborar a Barcelona el 1919, al carrer dels Àngels número 16. En un primer moment, aquests iogurts es venien a les farmàcies com a remei intestinal. El nom de Danone ve del fill d’Isaac Carasso, Daniel Carasso, que era conegut en l’àmbit familiar com a “Danon“.Ho explicava Laia Mas, directora d’Assumptes Públics de Danone, el maig del 2019 en aquest ‘Va passar aquí‘.
Isaac Carasso, el creador
Isaac Carasso, fundador de Danone, va arribar a Barcelona el 1916 fugint de la guerra dels Balcans. Va triar Barcelona perquè era la terra dels seus avantpassats. Carasso era una persona amb moltes conviccions i amb el iogurt es va proposar aportar salut a través de la nutrició, especialment als infants desnodrits d’aquella època.
Propietats medicinals
Carasso coneixia la recepta del iogurt dels Balcans a través de metges i amics, i havia observat que en aquelles terres el producte ajudava en els còlics intestinals. El 1923, metges de l’època van reconèixer al iogurt Danone propietats medicinals i per això, la primera comercialització es va fer a través de les farmàcies.
Va ser aleshores quan Carasso, juntament amb l’Institut Pasteur i empesos pels estudis del premi Nobel Metchnikoff, van investigar i van triar les soques de ferments que anirien al iogurt Danone.
Pel què fa la distribució del producte, Carasso va arribar a un enginyós acord amb els tramvies de Barcelona, a través del qual els propis tramviaires s’aturaven i distribuïen els iogurts a les farmàcies.
Producció a gran escala
El centre d’I+D del carrer de Còrsega 590 va ser la primera fàbrica de producció a gran escala de Danone. Aquí, a finals dels anys 40, es va traspassar la producció artesana del carrer dels Àngels. A la nova fàbrica, els camions entraven pel carrer de Còrsega i la llet, pel passatge Canadell. Les llets es preparaven i, un cop llestes, queien per gravetat a la planta inferior de l’edifici on s’envasaven, es fermentaven, es refredaven i es tornaven a carregar als camions.
De Barcelona al món
Des de Barcelona, la marca es va començar a expandir a nivell internacional. Primer, a París, on Daniel Carasso se’n va anar a estudiar i on va crear la Societat Parisina del Iogurt Danone l’any 1941. A causa de la Segona Guerra Mundial, però, Daniel va haver de marxar als EEUU i allà va tornar a començar de zero amb la marca Danone al barri del Bronx de Nova York.
A partir dels anys 80, la fàbrica del carrer de Còrsega es va transformar en l’actual centre d’I+D. Hi ha dos eixos de treball: la planta pilot de disseny de producte, i una planta de disseny de ferments. En aquest centre s’hi guarda una col·lecció de tots els ferments que té la companyia, al voltant d’unes 3.000 soques.
L’èxit de Danone és que s’ha sabut adaptar a allò que demanava la societat a cada moment: als anys 80 va introduir la seva gamma de productes desnatats i els bio; als 90, els productes funcionals; i de cara al futur, el repte de l’empresa és crear productes respectuosos amb l’entorn.