Amb l’arribada de la primavera i el bon temps, l’oferta gastronòmica de Barcelona floreix en forma de mercats, concursos i propostes per a tots els paladars. A partir d’ara, tots els caps de setmana seran intensos però, de moment, t’ajudem a planificar el del 20 i 21 d’abril, cap de setmana previ a la diada de Sant Jordi. Hi ha el Pizzas Fest al Poble Espanyol i el mercat gastronòmic All Those, entre d’altres. Però aquesta agenda també pot servir per recordar algunes de les opcions que caduquen aviat, com la pop-up del mestre xocolater Lluc Crusellas al Mandarin Hotel i la ruta de tapes elaborades amb formatge Emmentaler AOP que fins al 26 d’abril ofereixen 10 restaurants.

Es busca la millor pizza al Poble Espanyol

Si ets amant de la pizza trobaràs el teu paradís particular al Poble Espanyol. La segona edició del Pizzas Fest comptarà amb 16 establiments participants com ara Madre Lievito, Pummarola, Luigi o Murivecchi. Cada restaurant presentarà una opció clàssica i una de gastronòmica amb les quals participaran al concurs per proclamar-se com a millor pizza. El veredicte es donarà diumenge a les 17 h.

Un exemple és la Black Angus del restaurant Murivecchi amb carn, ceba caramelitzada, formatge provola fumat i mozzarella. O la pizza sense gluten del restaurant Messie sin gluten, una pizza blanca amb formatge mozzarella, xampinyons, trufa, rúcula i parmesà. A banda de menjar també es faran tallers, degustacions i actuacions musicals. L’entrada és gratuïta però s’ha de descarregar i l’aforament és limitat. El divendres l’horari del festival és de 18 h a 24 h i dissabte i diumenge, de 12 h a 24 h.

All Those, el mercat dels artesans, cuiners i productors al Moll de la Fusta

Una altra de les opcions aquest cap de setmana és l’All Those Food Market, que en aquesta ocasió se celebrarà al Moll de la Fusta. Després de 10 anys i 16 edicions tornarà a ser el punt de trobada d’emprenedors, artesans, cuiners i productors entusiastes de la gastronomia artesana.

Les melmelades de Rosons, les xocolates de Notka Chocolate, olis d’oliva verge, ginebra artesana, els còctels d’East Drops i també opcions dolces com els pastissos de Jon Cake, Morreig i Tonka Bcn. A banda de menjar es pot participar també als tallers gastronòmics: un tast de formatges suïssos artesans, un taller de massa mare per fer pa a casa i un curs de tècniques per elaborar bombons de xocolata amb plantes silvestres. Els horaris del mercat són dissabte d’11 h a 22.30 h i diumenge d’11 h a 20 h. L’entrada val 8 €.

Els entrepans de Molladillos, el nou projecte gastronòmic de Rafa Panatieri i Jorge Sastre

Per cert, que els assistents al festival gastronòmic All Those podran tastar els nous entrepans de Rafa Panatieri i Jorge Sastre, de la pizzeria Sartoria Panatieri, considerada la tercera millor pizzeria del món. Sota el nom de “molladillos”, de moment s’han pogut degustar de forma temporal al restaurant Brabo, que també pertany a Panatieri i Sastre. Són les primeres proves del receptari abans de l’obertura definitiva del restaurant Molla que, segons ha avançat ‘La Vanguardia’, serà el mes de juny a prop de la plaça de Francesc Macià. Els “molladillos” són entrepans elaborats amb massa de pizza i farcits dels seus embotits artesans.

20 restaurants barcelonins cuinen plats amb espàrrecs de Navarra

Fins al 15 de maig una vintena de restaurants barcelonins celebren la primera edició de la Jornada Gastronòmica de l’Espàrrec de Navarra, que al mercat es troba amb el segell de qualitat Reyno Gourmet. Els restaurants on degustar els plats són Jardín del Alma, de l’Hotel Alma; el restaurant Somni de l’Hotel The One; Suculent; Nectari; Virens; Pura Brasa; Besta; Batea; Bar Pimentel; Bar Galán; Maggiorata; Leche de Tigre; Camarasa; La Xarxa; Ca la Nuri; Assalto; Carballeira; Quirat; Catalina Gavà Mar, i Les Magnòlies.

La proposta del restaurant Batea per a la I Jornada gastronòmica de l’Espàrrec de Navarra

Un exemple són les receptes dels restaurants Besta i Batea. A Batea, combinaran l’espàrrec blanc amb bonítol fumat, salsa tarama, emulsió d’escabetx i avellanes. I al restaurant Besta, l’espàrrec s’acompanyarà d’un tàrtar de navalla i el seu pil-pil.

És la primera vegada que el govern de Navarra fa una jornada per promoure a casa nostra el consum d’aquesta verdura tan emblemàtica. El producte també es podrà trobar en algunes botigues gurmet com ara Camarasa i Loan.

La rosa, el llibre i formatge emmental!

Convidar a dinar o a sopar és una bona manera de dir t’estimo per Sant Jordi. I 10 restaurants barcelonins ens conviden a fer-ho amb una tapa elaborada a base d’emmental AOP, el formatge suís original dels forats. Els clients que fins al 26 d’abril degustin aquesta tapa rebran de regal una rosa. Hi participen, entre d’altres, La Gormanda, de Carlota Claver; Galileo, de Gabriele Milani, i Per Feina, de Rafa Zafra. Al restaurant Cruix (Entença, 57), el xef Miquel Pardo serveix un caputxino de ceba amb formatge emmental AOP. I la xef Carlota Claver cuina un cruixent d’emmental AOP farcit d’espàrrecs verds, cama-secs i botifarra de perol a La Gormanda (Aribau, 160).

De tapes als restaurants dels Porxos del Port

Fins al 30 d’abril encara hi ha temps de tastar les propostes elaborades pels equips de cuina de set restaurants de la zona dels Porxos del Port. Set platets de temporada per donar a conèixer la trajectòria de cada establiment per 6 €. Els restaurants participants són La Barra del 7 Portes Oaxaca, Arousa, Cadaqués, el restaurant de l’H10 Port Vell, la Bodega Vidrios y Cristales i Perikete.

Últim cap de setmana del pop-up de Lluc Crusellas al Mandarin Oriental

S’esgoten els dies per poder degustar les postres de xocolata que Lluc Crusellas ha dissenyat per als berenars de l’hotel Mandarin Oriental. Fins al 26 d’abril ofereix una carta de cinc postres que estan disponibles en horari de tarda (de 15 a 19 h) a un preu únic de 9 euros.

Crusellas s’uneix a l’equip de pastisseria de l’hotel amb una carta dissenyada per a l’ocasió. Els comensals poden triar entre un Tatin de poma caramelitzada amb galeta Speculoos i Chantilly; un pastís de Sacher amb textures de cacau i compota d’albercoc; un bombó amb mousse de xocolata amb llet i interior semilíquid d’avellana; un cruixent de cacau amb mascarpone i cafè, i unes postres inèdites creades especialment per a aquesta col·laboració. Es tracta d’una recreació del símbol de l’hotel sobre la base de xocolata negra, avellana i galeta de mantega.

Un tast de la cuina de Les Cols a Barcelona

Fins al 5 de maig el restaurant Veraz, a l’hotel The Barcelona EDITION fa una col·laboració gastronòmica amb la jove i reconeguda xef Martina Puigvert. Recentment reconeguda amb el premi especial Jove Xef 2024 a la Guia Michelin, Puigvert lidera a Olot la cuina del restaurant Les Cols, juntament amb la seva mare, Fina Puigdevall. La col·laboració amb el restaurant Veraz busca transmetre els pilars bàsics de la cuina de Les Cols, amb plats de temporada que ens transporten al paisatge rural de la Garrotxa.

Un menú degustació de 4 plats per 45 € amb presència de bacallà amb brandada, una royale de ceba, molles de pa i regalèssia; ou fresc de diferents colors amb patata, mongeta tendra, pastanaga pebrot vermell, blat de moro i tonyina i unes postres amb la pastanaga com a protagonista.