A la Gran Via, cantonada amb Viladomat, hi ha la Casa Golferichs, una casa modernista de principis de segle que va estar a punt de ser enderrocada el 1971 però que es va salvar gràcies a les accions del moviment veïnal de l’Esquerra de l’Eixample i de Sant Antoni.
L’any 1901, l’enginyer de camins i comerciant Macari Golferichs va encarregar la construcció d’un xalet a l’arquitecte Joan Rubió i Vellber. La Casa Golferichs és una casa modernista que primer va ser unifamiliar però després va ser una escola. Popularment se la coneixia com el Xalet.
Amenaça d’enderroc i mobilitzacions
Quan l’escola es va tancar, el Xalet es va vendre a Núñez y Navarro, un constructor molt conegut de Barcelona, que tenia previst enderrocar-lo per erigir-hi un dels seus famosos xamfrans plens de pisos. Quan els veïns van començar a veure els cartells d’enderroc, es van mobilitzar. Les dones que hi havien estudiat, especialment, sabien que l’interior de la casa era un patrimoni digne de ser preservat. De seguida es van posar en contacte amb les dues associacions de veïns, la de l’Esquerra de l’Eixample i la de Sant Antoni, i es van començar a plantejar estratègies per evitar l’enderroc.
El Col·legi d’Arquitectes es va assabentar del conflicte i es va mobilitzar a través del seu departament de patrimoni. Cal tenir en compte que en aquella època, a finals dels 70, els constructors, i especialment Núñez y Navarro, tenien molt de poder. Tot era construcció nova i la demanda de salvar un edifici antic era una cosa poc vista.
17 anys de negociacions i lluita
Les negociacions van ser molt llargues. Hi havia esperances que no s’enderrocaria, alhora que ja es començava a enderrocar alguna part. Va ser un estira-i-arronsa que va durar força. L’any 1981, les associacions de veïns, fartes de la situació, van decidir ocupar l’edifici. S’hi van estar una nit i l’acció va tenir força ressò. La lluita, en total, va durar 17 anys.
La victòria
Finalment, l’any 1988 va arribar l’anunci que la Casa Golferichs no aniria a terra. L’alcalde Pasqual Maragall va anunciar que l’Ajuntament havia comprat l’edifici i que es rehabilitaria per fer-hi un centre cívic. Es considera la primera victòria ciutadana contra l’especulació.
Aquesta victòria dels veïns va ser tan important que avui, tot i ser el centre cívic de l’Esquerra de l’Eixample, també el barri de Sant Antoni se’l sent seu. Des del 1989, la Casa Golferichs esdevé equipament públic amb una ludoteca per a joves.