Una dotzena d’entitats veïnals s’han agrupat per fer front comú contra el soroll. La nova plataforma XAVECS reclama el dret al descans a Barcelona i posar límits a l’oci nocturn i l’incivisme. Per això demana a l’Ajuntament tancar els establiments de 24 hores, els bars i les terrasses a les 22 h tots els dies.

Ara, les terrasses poden obrir fins a la mitjanit de diumenge a dijous i fins a la 1 h els caps de setmana. A les zones tensionades acústicament, han de tancar una hora abans. Aquest col·lectiu veïnal demana un horari més restrictiu a tota la ciutat, sense distincions.

Més sonòmetres i multes

En el Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll, les entitats exigeixen a l’Ajuntament actuacions més efectives i sancions més dures contra els establiments més sorollosos. Volen que es rebaixi el nivell de decibels permesos per situar-lo dins els barems de l’OMS, que són més restrictius que els marcats per l’Ajuntament de Barcelona. Per aquest motiu proposen augmentar el nombre de sonòmetres a la ciutat.

En el punt de mira de XAVECS, l’oci nocturn. En la presentació de l’associació han insistit a demanar tolerància zero amb els botellots i el soroll de discoteques i locals musicals a la ciutat.

Concerts fins a les 22 h

Crítiques directes també per als festivals i megaconcerts com el Primavera Sound i el Cruïlla, que ja han generat molèsties als veïns de la zona Fòrum. La plataforma planteja allunyar-los de Barcelona i, si es fan a la ciutat, garantir que la música s’acabi a les 22 h. Enrique Navarro, de Stop Concerts, denuncia que “alguns grups del Primavera Sound exigeixin poder tocar a 120 dB” i alerta que el volum és tan alt que “la música se sent fins a Alella i Teià”.

Crítiques al govern Collboni

A la compareixença del col·lectiu hi han assistit consellers de districte i representants municipals de tots els partits, excepte el PSC. Això no ha agradat als convocants, que han carregat contra el govern Collboni, a qui acusen de “doblegar-se als designis dels quatre gremis que menystenen els veïns”.

S’ha criticat també l’exhibició de Fórmula 1 al passeig de Gràcia, una opció que els sembla “un acudit”. Integren XAVECS diverses associacions veïnals, entre les quals hi ha la plataforma Dormir Tranquils, l’Associació Catalana contra la Contaminació Acústica (ACCCA), la Xarxa Veïnal del Raval, Alerta Poble-sec, SOS Enric Granados, l’associació Stop Concerts i la Plataforma Carrers i Places de Gràcia.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a