El president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), Miguel Pajares, ha estat l’encarregat de moderar la taula rodona d’aquest dissabte, titulada Realitats a Barcelona. La situació de la immigració al nostre país s’ha abordat des de punts de vista diferents, des dels refugiats sirians fins a la situació dels manters senegalesos. Parlant dels refugiats, però no només dels que vénen de Síria, Anna Palou ha recordat que des de l’any 2000 han mort més de 30.000 persones intentant creuar la Mediterrània. Des de Stop Mare Mortum, l’objectiu és treballar per “una societat sensibilitzada i mobilitzada que impulsi un canvi de les polítiques migratòries, d’asil i d’acollida a casa nostra”. Palou ha coincidit amb Lourdes Ponce, veïna de la Prosperitat i membre de la coordinadora de 9 Barris Acull, que cal generar un espai de diàleg entre la ciutadania sobre aquests temes i que, per a això, el més important és la sensibilització als barris.
A la jornada d’avui hi han participat moltes entitats i veïns del districte. També s’ha donat veu a membres d’Alencop, la cooperativa de recollida de ferralla a domicili nascuda a Sant Martí amb 15 nois d’origen subsaharià. Consideren que és una gran oportunitat que se’ls dóna i que serveix per conscienciar els veïns que ells també tenen dret a treballar, tot i que han de fer front constantment a discriminacions racistes.
La Xarxa 9 Barris Acull es va crear l’any 2001 i està formada per més de 80 entitats: associacions de veïns, parròquies, clubs de futbol, etc. Lourdes Ponce explica que van decidir dedicar les jornades d’aquest cap de setmana com la islamofòbia o els refugiats davant la necessitat de poder parlar-ne amb tot el veïnat.