La resolució ha arribat set hores després que els responsables d'UPyD presentessin la denúncia al jutjat de guàrdia. Des d'aquest partit polític, han demanat que es tanquessin els centres públics de votació, que es confisquessin les urnes i les paperetes i que es detinguessin els responsables polítics del procés participatiu. Els magistrat, però, ha rebutjat totes tres peticions. Considera que aquestes mesures cautelars són desproporcionades i que no hi ha motius d'urgència o d'ordre públic que les justifiquin. Amb aquest mateix argument també ha rebutjat les peticions de Plataforma per Catalunya i d'un regidor del PP a Espluges. Malgrat denegar les actuacions cautelars, però, el jutge ha admès a tràmit les denúncies i ha demanat als Mossos que elaborin un atestat de la jornada d'avui. Pel que fa a la investigació oberta ahir per la Fiscalia Superior de Catalunya, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha dit aquest matí que ja els han fet arribar una llista amb tots els locals públics on s'està votant. Segons ha explicat, la policia està treballant per donar resposta a la resta de peticions. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "Continuem treballant per atendre, evidentment, aquest requeriment de la Fiscalia amb tota normalitat i, per descomptat, complint allò que estableix la legalitat." Malgrat obeir els mandats judicials, els Mossos s'han mantingut avui a distància dels punts de participació. Segons el Departament d'Interior, no s'han fet identificacions ni dels voluntaris ni dels directors dels centres públics on s'han dut a terme les votacions.

Algunes forces polítiques han esgotat fins a l’últim moment per intentar aturar el 9-N. El portaveu d’UPyD a Catalunya, Ramón de Veciana, ha presentat una querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, aquest mateix matí. L’acusen de desobediència i prevaricació per permetre la celebració del procés participatiu. També denuncien la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, per omissió de perseguir delictes. Veciana ha criticat que, tot i la suspensió del Tribunal Constitucional, aquest diumenge s’han obert instituts i edificis públics per a la votació.

Per tot això, han demanat a la Fiscalia que ordeni a les forces de seguretat que procedeixin “al desallotjament i tancament” dels punts de votació habilitats i es detinguin els autors i cooperadors d’aquest procés participatiu. Després de valorar l’informe de la Fiscalia, el jutjat de guàrdia ha denegat les mesures cautelars proposades per la formació política. Argumenta que “no guarden proporcionalitat i no es donen raons d’urgència o relatives a l’ordre públic que aconsellin dur-les a terme”.

Els serveis jurídics de Plataforma per Catalunya han denunciat la totalitat de locals que funcionen com a col·legis electorals, de 942 municipis, i han demanat amb urgència que els cossos i forces de seguretat de l’Estat es dirigeixin als llocs de votació per identificar els organitzadors i perquè “retirin immediatament tots els estris i mobiliari destinats a cometre la consulta il·lícita”. PxC considera que els organitzadors poden estar cometent un delicte de desobediència previst i penat en el Codi penal pels articles 410 i 556, i un altre de probable de sedició, penat per l’article 554. Hernando ha afirmat que “en un estat de dret s’han de complir les lleis perquè en cas contrari ens convertirem en una “república bananera”.

Els regidors i delegats de PxC que estan repartits pel territori estan denunciant en els seus partits judicials tots els locals oberts a aquest efecte. 25 partits judicials de Barcelona, nou de Girona, set de Lleida i vuit de Tarragona.

Hernando ha assegurat que “no pot ser que el poble català sigui enganyat d’aquesta manera, ni els que pensen votar, ni els que no pensen fer-ho”. El secretari general de PxC ha assegurat que  el 9-N és una “pantomima muntada pels separatistes i els separadors per usar-la com una cortina de fum als veritables problemes del poble”, com la corrupció, l’atur, la sanitat i l’educació pública.

Hores més tard, PxC ha presentat una nova querella, aquest cop contra la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, per informar en roda de premsa de la participació del procés del 9-N. Consideren que ha comès un delicte de desobediència i insten la justícia a detenir-la si no deixa de comparèixer per informar de les dades.

En total, al llarg el dia el jutjat de guàrdia de Barcelona ha rebut 15 denúncies relacionades amb el 9-N, tres al matí i una dotzena per la tarda. Per a totes elles s’han obert diligències i que aniran seguides d’un procés d’instrucció com és habitual.