La responsable del projecte ATENPRO, Gemma Roces, denuncia que en molts casos la societat és còmplice de la violència cap a les dones quan l’entorn del mateix agressor —família i amistats— també comencen a participar d’aquesta violència, sigui amb agressions físiques o en forma d’assetjament.

Violència masclista en joves i adolescents

Creu Roja ha alertat que el nombre d’agressions s’ha multiplicat per quatre els darrers tres anys. A més, ha detectat que la violència masclista es dona en edats cada vegada més joves, fins i tot durant l’adolescència o la preadolescència.  Segons xifres dels Mossos d’Esquadra, les denúncies de joves menors per agressions masclistes s’incrementen un 11 % a Catalunya.

Precisament l’avançament d’aquestes conductes en edats cada vegada més joves és una de les qüestions que més preocupen els col·lectius feministes. Des de l’entitat Novembre Feminista, Patsili Toledo reconeix que és una dada preocupant però no sorprenent: “Les mesures que s’han d’adoptar en prevenció no s’estan adoptant”.

Segons Sergi Fàbregues, professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC, el fet que aquestes conductes masclistes es reprodueixin entre els joves és una conseqüència directa del fet que la socialització dels infants continuï marcada per pautes masclistes.

Cursos de defensa i autoprotecció 

En aquest escenari, Creu Roja ha posat en marxa una prova pilot per fer cursos de defensa i autoprotecció. En Samuel, monitor de defensa personal, explica que s’ensenyen les tècniques senzilles perquè les seves pròpies eines “siguin efectives”. També s’enfoquen els tallers en un treball emocional per tal d’utilitzar aquestes tècniques en situacions de violència.