Autora: Gemma Sánchez

(ACN/Redacció) Ja s’ha aprovat definitivament el pla per expropiar l’edifici Venus, al barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs. El Consorci de la Mina ha aprovat aquest dijous el document que preveu enderrocar el bloc el 2028. El projecte afecta 244 habitatges de protecció oficial i 15 locals. Es tracta del procés d’expropiació més important que s’ha fet a Catalunya.

Un total de 105 veïns compleixen els requisits per ser reallotjats i la resta tenen dret a una indemnització o a un lloguer social per a famílies vulnerables. El consorci també prepara un pla per transformar el barri, que planteja construir un complex administratiu de la Generalitat i una escola bressol, entre altres.

Una situació encallada des de fa dues dècades

El Pla especial de reordenació i millora (PERM) del barri de la Mina es va aprovar el 2009, tot i que el primer projecte que preveia l’enderrocament de l’edifici Venus és del 2001. Ara bé, el consorci no va executar mai el pla per les desavinences amb els veïns sobre la taxació dels pisos i per la impossibilitat de les famílies de pagar els 40.000 euros que els demanaven per accedir als nous habitatges, mentre les condicions d’insalubritat s’agreujaven.

Autora: Gemma Sánchez

En els últims anys, i veient que continuaven en l’oblit, algunes famílies han impulsat procediments judicials per reclamar una indemnització pel retard de l’enderroc. El 2020, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es va pronunciar sobre la primera demanda veïnal i va condemnar el consorci a executar el PERM en un barri complex i vulnerable.

La Mina amb futur

El consorci també ha concretat vuit actuacions per transformar el barri, un pla amb el nom La Mina amb futur. Una de les actuacions que ja estan en marxa és la construcció de 70 pisos de protecció oficial per reallotjar famílies de l’edifici Venus.

També destaca la ubicació d’una seu administrativa de la Generalitat, plantejat a mitjà termini amb l’horitzó del 2030. També a mitjà termini, es planteja la construcció d’una escola bressol. D’altra banda, als terrenys que ara ocupa el Venus, el consorci posa sobre la taula la proposta d’un segon centre educatiu al barri.