El servei d’urgències de l’Hospital Clínic ha atès aquest any més del doble de víctimes d’agressions sexuals en grup que el 2019. Segons un informe que ha publicat aquest divendres, el 15,4 % de les agressions sexuals ateses el 2021 han estat protagonitzades per més d’un agressor. El 2020 va ser el 10,7 % i el 2019 el 6,5 %. En el cas de les dones, les agressions sexuals en grup ja representen un 17 % del total. Una d’aquestes agressions en grup va ser a una dona sense sostre.

Seqüel·les molt més greus

Lluïsa Garcia-Esteve, psiquiatra i presidenta de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere de l’Hospital Clínic assegura que les seqüel·les d’aquestes agressions grupals de les dones que les han patit són molt més greus i la recuperació és més lenta. A més, assegura que “és tremendament revictimitzador” en cas que la “violació es difongui a les xarxes”. En referència a les causes que poden haver portat a que aquests tipus d’agressions grupals augmentin Garcia-Esteve afirma que “s’haurà de preguntar a criminòlegs i especialistes” però que podria parlar-se d”efecte crida” . Un efecte que pot donar-se després que tant xarxes com a mitjans de comunicació s’hagin fet ressò d’aquest tipus d’agressions.

Una de cada dues persones agredides, menor de 25 anys

El 90 % de les persones ateses pel Clínic víctimes d’una agressió sexual durant el 2021, eren dones. Una de cada dues persones ateses tenia menys de 25 anys. L’informe també ha detectat que en aquest grup el 43 % de les dones agredides triga més de 72 hores a demanar assistència sanitària. A més, també tenen menor tendència a denunciar els fets.

La vergonya, la por a no ser creguda o a delatar l’agressor si és conegut explicarien parcialment la poca predisposició a denunciar. Així ho afirma Lluïsa Garcia-Esteve que també explica que “la necessitat de passar pàgina i fer com si hagúes estat un ensurt” porta també moltes joves a no denunciar però també a no demanar ajuda o demanar-la després de les 72 hores. Teresa Echeverría, coordinadora d’Urgències de nit de l’Hospital Clínic recalca la importància de sol·licitar assistència amb certa celeritat “per evitar que alguns trastorns es cronifiquin”.

Creixen les agressions de taxistes, a la platja i a dones sense sostre

L’informe també recull que el lloc on es produeixen el major nombre d’agressions és en domicilis. El 58 % de les dones ateses així ho han confirmat. Un 50 % també han explicat que coneixien l’agressor. De l’informe, però, també sorprèn que aquest 2021 hi ha cinc noies menors de 25 anys agredides per taxistes. Echeverría ha afirmat que tot i no ser nou ¨és molt preocupant que això passi en un transport que hauria de ser segur”.

El Clínic també ha atès vuit dones sense sostre agredides, mentre que l’any passat n’eren tres, i set dones agredides a la platja, quan el 2020 també n’eren tres.

En el 30 % de les dones agredides hi ha indicis de submissió química

Segons les dades del Clínic, en el 30 % de les dones agredides hi havia indicis de submissió química. L’any passat, eren el 22 % i el 2019 també s’havia arribat al 30 % dels casos. Més de la meitat de les agressions (55 %), en les quals se sospita submissió química, es van cometre en menors de 25 anys. A més, un 59 % de les víctimes explica que va consumir alcohol o drogues abans de l’agressió.

El Clínic torna als nivells d’atenció prepandèmia

En total, l’Hospital Clínic ha atès en els darrers cinc anys gairebé 2.000 agressions sexuals. L’àrea d’urgències ha atès, des de l’1 de gener i fins al 31 d’octubre del 2021, 368 casos de violència sexual. Una dada molt semblant a les recollides abans de la pandèmia. De fet, l’estudi ha detectat que des del moment quan es va decretar la fi del toc de queda, el 9 de maig, els casos atesos en aquest centre hospitalari van augmentar. Si mirem dades del 2019, de l’1 de gener fins al 31 d’octubre el clínic havia atès 396 casos, 28 agressions més que durant el mateix període del 2021.

Les professionals del Clínic han assegurat que són necessaris més recursos que es destinarien a fer formació i a investigar, entre d’altres, amb l’objectiu de poder atendre millor les gairebé dues dones que són agredides diàriament.

Comparteix a: