autoria: @ccoocatalunya

El col·lectiu de vetlladors de les escoles públiques de Catalunya s’ha concentrat aquest dijous al matí a les portes del Departament d’Educació i ha tallat la via Augusta per exigir al govern català que les internalitzi per passar a ser treballadors públics. Són el personal que s’encarrega de donar suport als centres a infants i joves amb necessitats educatives específiques. Actualment es contracten a través d’empreses privades com Eina, Samu o Fundació Pere Tarrés, entre d’altres.

En un comunicat, la Federació d’Educació de CCOO ha assegurat que, de fet, la internalització del col·lectiu ja està prevista a la Llei d’Educació de Catalunya (LEC). Segons el sindicat, la Generalitat està “incomplint de manera intencionada” la llei, que preveia establir un calendari per a la internalització de les vetlladores com a personal tècnic de suport educatiu durant el curs 20-21.

Denuncien precarietat laboral

A més de les empreses que les contracten, les vetlladores també culpen a la Generalitat de Catalunya d’unes condicions laborals que, asseguren, són precàries. I posen exemples d’aquesta precarietat. Asseguren que és Educació qui determina que només treballin durant nou mesos a l’any i qui modifica cada curs la dotació d’hores de suport a cada centre. És per això, afegeixen, que les seves jornades laborals “fluctuen permanentment”.

Les famílies es van manifestar a l’octubre

Precisament, entitats, famílies i sindicats es van manifestar el mes d’octubre passat també a les portes del Departament d’Educació per reclamar més recursos per a l’escola inclusiva. Van denunciar que s’han produint retallades en el personal de suport que atén la diversitat, com les vetlladores. També van reclamar al govern català un pla d’acció urgent (amb dotació econòmica) per desplegar el decret de l’educació inclusiva. En aquest sentit, asseguren que a Catalunya no s’està complint la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat pel que fa a l’educació.