Poques hores després que s’hagi conegut la renúncia del vicerector de la UB Jordi Matas, la comunitat universitària ha començat a reaccionar. Álvaro Choi, professor d’economia de la UB i signant de la carta en què un centenar de docents demanaven el cessament de Matas, assegura que “no s’hauria d’haver produït una dimissió sinó un cessament” per part de la Universitat, si tal com, està compromesa a posar fre a l’assetjament sexual.

Choi remarca que “ha estat molt dubtosa” la forma com la Universitat ha gestionat aquest cas i apunta que es tracta d’uns fets que fa anys que “es coneixien” i, malgrat tot, la facultat va “col·locar aquesta persona al vicerectorat”.

Un comunicat “innacceptable”

Choi critica el comunicat que la UB ha fet arran de la dimissió del vicerector dient que no hi ha cap referència a la víctima, així com tampoc “cap mostra de penediment”. Aquest professor d’economia també creu que a l’escrit “s’hi victimitza el presumpte agressor” i s’hi entreveuen “amenaces velades” tant cap a la víctima com cap al mitjà de comunicació que ha destapat el cas (diario.es).

El professor d’Economia de la UB François Cohen -signant també de la carta de docents-, està “satisfet” amb la decisió presa, i amb el fet que la universitat s’hagi compromès “a fer més per la igualtat de gènere”. Cohen, però, va més enllà: “Voldria que, a llarg termini, la UB faciliti les denúncies i que puguem viure en un àmbit en què la gent no tingui por a parlar”.

“Sense la pressió del moviment estudiantil no hauria dimitit”

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans és del parer que el vicerector ha dimitit gràcies a l’organització i l’autodefensa feminista per part del moviment estudiantil. Asseguren que sense aquesta pressió Jordi Matas “seguiria fent classe i sent vicerector”.

Júlia Portet assegura que el Rectorat “hauria d’haver actuat molt abans” ja que el cas es remunta al 2016 i reitera que “els protocols no són efectius”. Pel que fa al comunicat que la UB ha tret, des del SEPC el qualifiquen de “pèssim”, ja que assegura que no s’assenyalen els fets d’assetjament sexual. A més, Portet recorda que el comunicat amenaça d’emprendre accions legals cap a la víctima i cap a l’organització que ha decidit denunciar aquest cas.