Villa Piedad, una de les cases més antigues de la Trinitat Vella, està en venda. Segons l’Associació per a la Recerca i Divulgació de la Memòria Històrica de Trinitat Vella, es tracta d’un habitatge que testimonia els orígens del barri, que es remunten al 1915, i l’entitat creu que l’immoble s’hauria de preservar. Tem que l’habitatge es pugui enderrocar per construir-hi pisos i proposa a l’Ajuntament que el compri.
Una casa d’estiueig antiga ocupada durant gairebé dos anys
La casa està situada al carrer Turó de la Trinitat i està considera un dels primers habitatges de la Ciutat Colònia Jardí de la Trinitat Vella. Es tractava d’una zona d’estiueig destinada a famílies de classe mitjana i obrera que es va començar a construir a partir del 1915. La va projectar el marquès de Vallbona, en Manuel Maria Sivatte i Llopart, i va acabar esdevenint el barri actual de la Trinitat Vella.
Villa Piedad la va construir un petit industrial barceloní que es dedicava a la fabricació de marcs de quadres i fotografies. L’empresari va batejar l’immoble amb el nom de la seva esposa i, malgrat que inicialment havia de ser una segona residència, finalment els dos s’hi van instal·lar a viure. No van tenir fills i la propietat la van heretar els nebots del matrimoni, que van ser-ne els propietaris fins fa uns dos anys.
A finals del 2019 la casa, que estava buida, es va ocupar diverses vegades. Villa Piedad va saltar als mitjans de comunicació el maig de 2020, durant els mesos inicials de la pandèmia, quan nombrosos veïns del barri es van concentrar a la porta de l’immoble per denunciar els furts i la sensació d’inseguretat que s’estava vivint al barri, segons ells, per culpa dels ocupants de la casa.
Una empresa immobiliària va comprar finalment el xalet ocupat i va iniciar els tràmits legals per desallotjar-lo. El procés judicial va acabar l’estiu del 2021 amb l’ordre de desallotjament de les persones que s’havien establert a l’immoble. La propietat ha posat a la venda la finca per un valor de 240.000 euros. L’immoble té 170 metres quadrats habitables distribuïts en dues plantes i un jardí de 33 metres quadrats.
Proposen convertir Villa Piedad en un espai sociocultural per al barri
L’Associació per a la Recerca i Divulgació de la Memòria Històrica de Trinitat Vella (ARDMHTV) proposa a l’Ajuntament comprar la casa, ja que voldria que el xalet és restaurés i es conservés com a casa museu. “Es tracta de mantenir l’ambientació original tal com eren aquestes cases de segona residència”, proposa l’entitat, que voldria que es transformés en un espai que servís per explicar la memòria històrica del barri.
Segons un dels membres de l’associació cultural, Amador Expósito, “la idea és que la casa aculli una exposició sobre la història de la Trinitat Vella, que sigui un punt d’informació per als itineraris històrics com el rec Comtal, la Casa de les Aigües de la Trinitat Vella, la presó de dones, les penúltimes hortes regades per les aigües del rec Comtal, les lluites i les reivindicacions veïnals… “.
Hem proposat convertir Villa Piedad en una casa museu on explicar els inicis i l’evolució de la Trinitat Vella
L’ARDMHTV voldria que l’equipament cultural acollís exposicions fotogràfiques i un arxiu consultable de sobre l’origen del barri. L’espai podria ser compartit amb altres entitats del barri com la Trini Solidària o amb l’aula ambiental. A més, si el xalet passés a mans municipals, l’Ajuntament podria connectar la zona de la plaça de la Trinitat amb el casal per a la gent gran que s’acaba d’estrenar a la carretera de Ribes. L’associació de memòria històrica va fer aquestes propostes al consistori el 2020 a través de la plataforma participativa decidim.barcelona. La proposta, però, està encara en avaluació.