La Fundació Barcelona Capital Nàutica, Mi Fundación Álex i la Federació Catalana de Vela organitzen el programa de vela adaptada i vela inclusiva Vela per a tothom, dirigit a joves i adults amb discapacitat física o sensorial que volen fer del mar un espai on practicar esport. Aquest dissabte ha tingut lloc una jornada de navegació emmarcada en aquesta iniciativa, en què han participat usuaris de l’Institut Guttmann.
La pràctica de la vela adaptada té molts beneficis per als participants a molts nivells. Com explica l’Àlex Castan, de l’Àrea de Rehabilitació Funcional de l’institut, la pràctica d’aquest esport els permet realitzar noves accions motrius que també ajuden en el seu procés físic, però sobretot els ajuda en el seu procés psicosocial. “Els dona una empenta emocional, els dona nous propòsits, nous objectius”, ha explicat.
Embarcacions adaptades per facilitar la navegació
En la vela adaptada, els participants van acompanyats d’un monitor que els dona suport i, tot i que les tècniques de navegació són molt similars, l’embarcació té algunes diferències per facilitar la conducció de l’embarcació.
Es tracta d’una embarcació de vela lleugera, el Hamsa 303, que, en lloc de tenir una canya per guiar-la, té una palanca de control. “A l’hora de maniobrar l’embarcació és molt més senzill i molt més tou”, apunta el Max Cavaller, un dels instructors del Barcelona International Sailing Center. No és l’única adaptació del vaixell, també té una orsa que pesa 40 quilos, i això fa que el vaixell sigui molt més estable, i quasi impossible de bolcar. A més, la borda de l’embarcació és alta, fet que impossibilita que els usuaris caiguin durant la navegació.
Una activitat indicada a totes les edats
La vela adaptada és un esport indicat per a totes les edats. L’objectiu del programa és fer arribar l’esport de la vela a tots els col·lectius, i promoure l’esport i la salut, mitjançant la bona qualitat i la visió a llarg termini del servei, segons expliquen els organitzadors.