Uns 300 veïns i veïnes de Sant Andreu s’han concentrat aquest dijous a la tarda davant la seu del districte, a la plaça d’Orfila. Ho han fet per protestar novament en contra de la recollida de brossa porta a porta, un sistema que es va implementar el 24 de maig a la zona de Sant Andreu de Palomar i que des de l’inici ha generat molta controvèrsia. La protesta s’ha fet coincidir amb l’Audiència Pública del districte, que tenia lloc a la mateixa hora, i ha comptat amb el suport a la plaça del líder del Partit Popular a l’Ajuntament de Barcelona, Josep Bou.

Els concentrats han agafat el micròfon per compartir experiències dels primers dies de funcionament del nou sistema, com per exemple, la presència de rates que alguns veïns han detectat remenant la brossa dels carrers abans que se’n faci la recollida. També hi han fet sentir algunes propostes de millora.

No és la primera vegada que aquests veïns s’alcen contra el nou sistema de recollida de brossa. A finals de maig ja es van concentrar davant la seu del districte per fer sentir la seva veu. Entre altres coses, volen que s’ampliï la franja de recollida (que ara és de 20 a 22 h), que no es facin servir bosses transparents —per protegir la intimitat dels veïns— i que tampoc s’identifiquin amb xips. Reclamen a l’Ajuntament una alternativa.

Moment de la protesta a Sant Andreu contra la recollida de brossa porta a porta

L’Ajuntament anuncia bonificacions

Enmig de la polèmica, l’Ajuntament ha anunciat que bonificarà aquells veïns que reciclin correctament. Per poder implementar aquestes bonificacions, s’ha introduït un codi en les bosses d’algunes de les fraccions que es recullen. Per exemple, a l’orgànica, les restes i els envasos. El consistori ha anunciat que en cap cas sancionarà els veïns que no reciclin tal com demana el sistema, sinó que es tracta simplement d’un estímul per a aquells que reciclin bé.

Els veïns contraris a la recollida porta a porta consideren que aquest anunci és només una estratègia per tapar el malestar d’una part del veïnat.