L’Ajuntament de Barcelona vol iniciar a partir del 2022 un sistema de bonificacions en la taxa de recollida d’escombraries municipals basat en la separació de residus. Segons el consistori, l’objectiu és premiar la recollida selectiva, i en cap cas es preveu sancionar. De fet, està previst que el 2025 tots els municipis metropolitans hagin incorporat un sistema de pagament per a l’ús del servei de recollida de residus.

Un codi a la bossa d’escombraries

Per poder implementar el sistema de bonificacions s’ha introduït un codi en les bosses d’algunes de les fraccions que es recullen. Aquest sistema es pot aplicar en aquelles zones on s’ha instaurat el sistema de recollida d’escombraries porta a porta. En el cas de la recollida de Sant Andreu, que s’ha estrenat ara fa unes setmanes, el codi s’ha posat a la fracció orgànica (que és la que es vol potenciar), a la fracció resta (la que cal minimitzar) i als envasos.

Pagar per residus generats

La lectura dels residus es fa mitjançant aquest codi de 32 dígits. La informació que s’emmagatzema és el nombre de bosses i el tipus de residus. D’aquesta manera, el codi permet accedir a les bonificacions per generació de la taxa de recollida de residus, tenir informació sobre l’aportació de residus de cada usuari i prendre’n consciència. També permet saber la quantitat de residus recollits per fer-ne un seguiment.

Aquest sistema ja s’ha implantat en ciutats com Girona o Lleida i també en algunes comarques senceres com el Berguedà, l’Anoia o la Conca de Barberà. Segons estableix la directiva europea, la recollida selectiva haurà de ser del 55 % el 2025, del 60 % el 2030 i del 65 % el 2035.

Discrepància d’opinió entre els veïns

L’anunci de les bonificacions a partir del 2022 ha generat diverses opinions entre el veïnat. En el cas de Sant Andreu de Palomar, on s’ha implementat més recentment el porta a porta, es mostren satisfets amb la notícia.

I tant que estem contents amb aquestes bonificacions, i a més tindrem uns carrers més nets, més saludables. Ecològicament la població serà més sostenible
Santi Serra, president de l’AV Sant Andreu de Palomar

D’altra banda, l’Associació Veïnal Sant Andreu Sud considera que aquest anunci pretén tapar les crítiques del veïnat: “Ens sembla màrqueting per apaivagar els ànims”, afirma la presidenta de l’entitat, Cristina Galván. De fet, aquest dijous a la tarda, 300 veïns s’han concentrat a la plaça d’Orfila en una altra protesta contra la recollida d’escombraries porta a porta.