Veïns d’una illa d’habitatges d’Hostafrancs fa 15 anys que denuncien les molèsties derivades d’un pàrquing comunitari. L’aparcament té 11 finestres que serveixen com a sortida natural de fums a tres metres dels pisos. Com a conseqüència, el veïnat fa anys que conviu amb la contaminació i el soroll que provoca aquest equipament.

Després de denunciar el cas durant anys i d’exposar-lo fa uns mesos al Consell de Barri d’Hostafrancs, sembla que part del problema s’hauria començat a resoldre aquesta setmana amb el tancament dels finestrals.

La contaminació, un problema de difícil solució

Aquest dies la propietat del pàrquing ha començat a tapar amb pladur i aïllant algunes de les finestres més properes als habitatges. Això hauria de resoldre part del problema de la contaminació lumínica i acústica que tant havien denunciat els veïns afectats i també la sensació de pèrdua d’intimitat ja que les finestres estan situades al mateix nivell que els seus pisos.

Malgrat això, l’inconvenient de la contaminació podria continuar persistint. I és que a sota de l’aparcament on s’està intervenint, n’hi ha un altre molt més gran que també té finestres que donen a l’interior d’illa. Les finestres del pàrquing inferior, que té dos pisos, també actuen com a sortida de fums. Tot i que aquesta instal·lació sí que disposa de sistema d’extracció de fums, segons els veïns fa massa soroll i no funciona bé i, per tant, s’evacuen també pels finestrals i pugen fins als seus habitatges.

De magatzem de paper a pàrquing

Els habitatges més afectats per la contaminació pertanyen a un bloc de pisos del carrer del Vint-i-sis de Gener de 1941. Quan els veïns van comprar els habitatges als anys 70, l’estructura que funciona ara mateix com a pàrquing era un magatzem de paper de la Caixa de Catalunya. Aquestes famílies van decidir entrar a viure-hi amb la promesa del promotor de que l’interior d’illa es convertiria en el futur en un espai verd comunitari.

No va ser així. L’espai que ocupa ara el pàrquing superior va estar tancat durant anys i es va reobrir el 2007 com a aparcament comunitari. La majoria de les places d’aparcament les van comprar veïns de la zona però ara mateix, expliquen els veïns afectats, n’hi ha moltes de llogades.