imatge del barri de Sant Martí

L’auge de les macrocuines fantasma a Barcelona manté en alerta l’Ajuntament. També conegudes com a “dark kitchens”, són espais habilitats perquè empreses de restauració hi elaborin menjar exclusivament per repartir a domicili. Després d’aturar unes obres a les Corts per reconvertir un local en una macrocuina fantasma, ara el consistori segueix de prop la construcció d’una altra en un interior d’illa a tocar del Mercat de Sant Martí, tal com va avançar el ‘Tot Barcelona’.

L’Ajuntament atura les obres de la macrocuina fantasma de les Corts

REPORTATGE

Fonts municipals han explicat al ‘bàsics’ que la construcció de la macrocuina al districte de Sant Martí es troba encara en una fase incipient i que, de moment, està en regla. El promotor ha presentat un comunicat d’obres i responsables del districte “hi estan a sobre” per comprovar que “els treballs corresponguin amb el que s’ha plantejat en el comunicat”, segons afirmen fonts del consistori.

Sense regulació específica en l’ordenança

La normativa urbanística vigent a Barcelona no recull l’existència de les macrocuines fantasma i, per tant, no hi ha una llicència de regulació específica d’aquesta activitat. En canvi, l’ordenança municipal d’activitats (OMAIIAA) sí que distingeix l’activitat de “plats preparats: obrador i cuina industrial per a l’elaboració, sense servei al públic”, com ara per a l’elaboració de menjars per a escoles o hospitals.

Reunió de veïns amb el districte

Veïns propers al Mercat de Sant Martí, preocupats per la situació, es van reunir aquest dimecres amb representants del districte, una trobada en què va participar el regidor, David Escudé. Un dels veïns que hi va ser, José García, va revelar en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, que l’Ajuntament els va transmetre que, de moment, “no poden impedir que instal·lin les cuines”.

García es mostra preocupat per les conseqüències que pot tenir la macrocuina al barri. Alerta que es tracta d’una “macroconstrucció que consisteix en 20 cuines per elaborar uns 6.000 menjars diaris” i això provocarà fums, més deixalles i un augment de motos, cotxes i bicicletes dels “riders”.

Jose García, veí afectat per la macrocuina de Sant Martí

ENTREVISTA COMPLETA