terratrèmol Marroc

(ACN/redacció) El fort terratrèmol que ha sacsejat el Marroc divendres a la nit ha deixat 2.012 morts i 2.059 ferits, 1.404 de gravetat, segons l’últim balanç del Ministeri de l’Interior. La Generalitat ha actualitzat els telèfons per atendre emergències d’afectats. També s’està recopilant informació sobre possibles afectats i recomana seguir les indicacions de les autoritats i els equips d’emergència.

En concret, l’executiu ha habilitat tres línies per a catalans que es troben al Marroc, i una altra per a afectats que són a Catalunya. Les línies estan coordinades per la Delegació del Govern al Nord d’Àfrica. El Govern demana que aquestes línies es facin servir només per a emergències i informar-se sobre l’evolució de les conseqüències del terratrèmol pels canals oficials del Marroc.

El delegat del govern al Nord d’Àfrica, Ahmed Benallal, i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ja es troben sobre el terreny. “Qualsevol afectat es pot posar en contacte amb el Govern, també a través de la Delegació al Nord d’Àfrica”, ha recordat la Generalitat.

terratrèmol Marroc

Reunió dimecres per activar l’ajuda humanitària

El Govern també ha dit que activarà ben aviat l’ajuda humanitària per la crisi provocada pel terratrèmol al Marroc. El Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència es reunirà el dimecres 13 de setembre per donar resposta a les necessitats immediates del país nord-africà. Ho ha explicat la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, en declaracions a TV3 i Catalunya Ràdio.

La trobada aplegarà els principals actors humanitaris de Catalunya, com ara entitats del sector de la cooperació al desenvolupament, representants de departaments del Govern, diversos nivells d’administracions públiques i el món local. “Estem commoguts i enviem el nostre condol a les víctimes del terratrèmol i al poble marroquí”, ha conclòs Serret.

La titular d’Acció Exterior no ha volgut parlar de cap xifra concreta de catalans afectats pel terratrèmol del Marroc.

Imatges desoladores i milers de damnificats

El sisme, de magnitud set a l’escala de Richter, es va registrar poc després de les 23.10 h de divendres i ha afectat sobretot la regió al sud-oest de Marràqueix. L’epicentre s’ha localitzat a la localitat d’Ighil i ha provocat l’esfondrament de nombrosos edificis a la zona i rodalia.

El sisme també ha afectat zones rurals muntanyoses i de difícil accés. Diversos edificis i mesquites de la medina de Marràqueix —declarada Patrimoni de la Humanitat de la Unesco— han resultat danyats pel terratrèmol.

Les imatges que arriben des d’aquesta zona són desoladores, amb centenars d’edificis ensorrats i milers de damnificats.

Turistes catalans comparteixen imatges a les xarxes

El sisme també ha agafat per sorpresa catalans i barcelonins que aquests dies feien turisme o es trobaven al Marroc a les zones afectades. Alguns usuaris han compartit imatges a l’X (antic Twitter) i asseguren que no troben les paraules per descriure la situació que ara viuen.

També els qui tenen familiars al Marroc han publicat vídeos i fotos en què es pot veure la magnitud del sisme i com ho han viscut en primera persona les persones afectades.