A principis de gener es va detectar el primer cas d’una persona contagiada amb la variant britànica de la covid-19 i, segons ha confirmat Salut, ara ja afecta el 17 % dels infectats, un 9 % a Barcelona. Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, afirma que aquest percentatge seguirà pujant: “Està creixent i sabem que creixerà més. A mitjans de març tindrem la variant britànica com a dominant”.

Per què és inevitable que la variant britànica domini la pandèmia?

L’investigador de l’IGTP i l’IrsiCaixa Julià Blanco assegura que “el fet que la variant britànica domini la pandèmia és inevitable”. El motiu és que és molt més contagiosa. El que encara no se sap del cert és quina és la seva mortalitat, tot i que avisa que el fet d’infectar més persones provocarà, també, més defuncions.

És una visió compartida amb Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC. Macip apunta que cal ser més durs amb les restriccions, com ja estan fent altres països: “Altres països s’han anticipat, però a Catalunya i Espanya sempre esperem a veure què passa”. Per això, afegeix que les mesures “sempre es relaxen massa aviat”. De fet, aquest dilluns ja es flexibilitzaran les restriccions.

Preocupació per les variants sud-africana i brasilera

Aquesta setmana s’ha detectat el primer cas de la variant sud-africana a Barcelona i de la variant brasilera a Madrid. Els investigadors admeten que aquestes dues variants són més perilloses perquè són parcialment resistents a la vacuna. Macip explica que algunes companyies farmacèutiques ja estan treballant per reajustar els vaccins. Per tant, algunes de les vacunes que arribin properament ja estaran preparades per fer front a aquestes variants.

Tot i això, Macip alerta: “En un moment o altre apareixerà una variant resistent als anticossos que tenim ara. Això és el que passa cada any amb la grip”. Aquest és un altre motiu per intentar frenar la transmissió del virus i, així, evitar que pugui seguir mutant.