La variant britànica del coronavirus va guanyant terreny i ja suposa el 9 % dels casos de covid-19 que es detecten a Barcelona ciutat. Segons ha explicat el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, el percentatge ha augmentat un 1 % en comparació amb la setmana passada i la previsió és que vagi a l’alça. “En les properes setmanes veurem com aquesta proporció va augmentant cada vegada més”, ha afirmat Pumarola, que ha parlat d’un creixement “lent però sostingut”.

Més enllà de Barcelona, les dades oficials posen de manifest que la variant ja s’ha estès per tot el territori català, tot i que “en diverses proporcions”. Els percentatges es mouen entre el 3 i el 13 % i on se’n concentren més és a l’àrea metropolitana i als nuclis urbans. En concret, el percentatge màxim es localitza, per ara, al sud de la zona metropolitana.

La variant britànica, dominant?

Les dades assistencials van en la mateixa línia que les que treballa un grup que analitza la presència de les diferents variants a les aigües residuals. Segons ha explicat el catedràtic de microbiologia de la Universitat de Barcelona Albert Bosch, aquest anàlisi permet detectar “en temps real” les variants dels virus que circulen i, per tant, “dona més temps de reacció”. Amb les dades que tenen sobre la taula, Bosch creu que “és fàcil anticipar que la variant britànica acabarà desplaçant la soca original“.

En la mateixa línia, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, també preveu que la variant britànica pugui convertir-se en la dominant a Catalunya. Tot i això, ha puntualitzat que “tindrem més casos, perquè es transmet més, però no més gravetat“. La variant britànica, però, podria veure’s desplaçada després per la sud-africana, que ja ha arribat a Barcelona. Salut ha confirmat aquest dimecres que, de moment, se n’ha diagnosticat un cas.