Insuficiència cardíaca

(ACN/Redacció) L’Hospital Vall d’Hebron ha posat en marxa un programa que ha reduït un 41 % les visites a urgències de pacients crònics complexos amb insuficiència cardíaca o malaltia pulmonar obstructiva. Concretament, s’ha passat de 2,2 visites per pacient el novembre del 2022 a 1,3 visites el juny del 2023. L’objectiu és detectar els pacients complexos que han anat a urgències dues o més vegades en sis mesos i derivar-los en funció de la seva condició clínica per millorar-ne el seguiment.

La detecció és possible gràcies al sistema informàtic de Vall d’Hebron, que elabora de forma automatitzada una llista diària de pacients crònics complexos donats d’alta per segona vegada en sis mesos a urgències de l’hospital, hagin requerit o no ingrés. Aquesta llista el revisa una infermera gestora de casos, que selecciona els pacients amb un segon episodi a urgències per descompensació d’una insuficiència cardíaca o una agudització d’una malaltia pulmonar obstructiva crònica.

Seguiment mèdic continu per no col·lapsar urgències

De manera consensuada amb un facultatiu de la secció de Medicina Interna i Geriatria de Vall d’Hebron, es deriva el pacient al recurs sanitari més adient segons la seva condició clínica: al seu Centre d’Atenció Primària (CAP) o a una atenció hospitalària especialitzada. Antonio San José, expert en medicina interna i geriatria de l’ESIC, ha recordat que el servei d’urgències ha d’estar reservat per a les persones que realment ho necessiten, i ha avisat que un mal ús pot col·lapsar el sistema. 

La tercera edat, la més beneficiada pel programa

“La coordinació entre l’atenció primària i l’hospitalària permet atendre el pacient amb una millor qualitat assistencial“, ha destacat Acezat,  director de primària de l’ESIC Casernes, que ha dit que aquesta atenció és especialment important per frenar el deteriorament de pacients d’edat avançada. La mitjana d’edat dels pacients amb malalties cròniques complexes que ha detectat el programa és de 81 anys.