(ACN) L’Hospital Vall d’Hebron ha posat en marxa un nou model i tecnologia per escurçar el temps de resposta amb els pacients d’ictus i reduir-ne les seqüeles. El centre ha concentrat tots els recursos de diagnòstic i tractament en una sola sala d’accés directe, única a Europa, i confia guanyar 30 minuts entre que el pacient arriba a l’hospital i se li administra el tractament —temps porta-agulla—, i passar així de 47 a 17 minuts de mitjana.

En un pacient amb ictus, es calcula que cada minut moren dos milions de neurones i per això, han destacat els responsables del projecte, “temps és cervell”. L’Hospital atén cada any uns 2.000 pacients amb ictus isquèmic i hemorràgic i preveu que més de 500 es beneficiaran de manera directa del nou model.

Uns minuts vitals per al pacient

El conseller de Salut, Manel Balcells, i responsables de l’Hospital Vall d’Hebron i dels serveis implicats en l’atenció dels pacients amb ictus, han presentat aquest divendres el projecte de nom One Step Ictus. El conseller ha afirmat que escurçar el temps de resposta en 30 minuts “dobla la capacitat de bon pronòstic en un ictus”, ja que si passa molt de temps, pot deixar seqüeles difícils de tractar o irreversibles.

Els responsables del projecte calculen que el 48 % dels pacients poden arribar a aconseguir una recuperació clínica gairebé total després de ser sotmesos a una trombectomia amb el nou model, enfront del 27 % que segueixen el circuit tradicional.

Projecte cofinançat amb fons europeus

L’equipament tecnològic combina un angiògraf biplà per fer la trombectomia mecànica, el procediment estàndard per extreure els trombes que causen l’ictus, amb un equipament per fer el TAC abans, durant i després de la intervenció i avaluar el flux sanguini cerebral del pacient. Amb aquests canvis estructurals i tecnològics es podrà portar directament el pacient des de l’ambulància a la sala, on podran diagnosticar-lo i començar l’operació.

La inversió del projecte ha estat de 18 milions d’euros, cofinançats al 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i a través d’un procediment de compra pública innovadora, amb les multinacionals Siemens Healthineers i Medtronic com a adjudicatàries del concurs.