El Servei d’Urgències d’Obstetrícia i Ginecologia de la Vall d’Hebron ha afegit una nova eina al programa de dol perinatal per a les mares que han perdut un fill durant l’embaràs. Els treballadors de la unitat fan manualment unes capses que donen a les mares perquè les omplin amb objectes com peücs o la polsera identificativa. A més, comptem amb el seguiment personalitzat de la llevadora. L’hospital atén una mitjana de 300 casos anuals de morts fetals.

La Gabriela va perdre el nadó als cinc mesos de gestació. Admet que, en un primer moment, es va mostrar reticent però, gràcies a l’atenció psicològica, va voler tenir la seva capsa. Aquest fet l’ajuda a “tenir alguna cosa per emportar-se a casa” després de la pèrdua, diu. També explica que no només l’ha ajudada a ella sinó també a la seva família. La parella té un altre fill de set anys i tenir la capsa a casa ha alleujat el dol del petit per la pèrdua del seu germà.

“El fet de no tenir record és com si no hagués existit”

Les capses les fan manualment l’equip de treballadors de la unitat en el seu temps lliure. Les folren amb paper decoratiu i adorns. Els professionals sanitaris asseguren que és un avanç en el dol per la família però també per a ells. Isabel Salgado, llevadora i supervisora d’Infermeria d’Urgències d’Obstetrícia i Ginecologia reconeix que el protocol anterior no era afectiu. ”El fet de no tenir record és com si no hagués existit. La caixa dona identitat” conclou la llevadora. Aquesta iniciativa s’emmarca en el programa d’atenció al dol perinatal que ofereix l’hospital i duu per nom “Una mica de tu”.

Els sanitaris del Servei asseguren que és molt important l’atenció especialitzada que rep cada mare. L’equip el formen infermeres, llevadores i zeladores. L’hospital atén una mitjana de 300 casos anuals de morts fetals en qualsevol etapa de l’embaràs. El centre ha entregat prop de 400 capses en l’últim any i mig.