El Rhapsody, l’últim dels tres creuers que el Ministeri de l’Interior havia mobilitzat de cara a l’1 d’octubre, ha marxat de Barcelona i ho ha fet sense cap efectiu policial. L’embarcació ha deixat el port a les 22.20 h com a vaixell comercial per fer la ruta de Barcelona a Tànger. I abans de salpar s’ha traslladat fins a la terminal de Ponent Nord.

El Rhapsody va arribar a Barcelona el 20 de setembre, el mateix dia que el Moby Dada, el famós vaixell del Piuet. En aquests tres mesos, s’han convertit en allotjaments flotants dels agents desplegats en l’operació Copèrnic, arran del referèndum de l’1 d’octubre. Les dues embarcacions estan considerades com a vaixells d’estat i el Port de Barcelona tenia l’obligació de donar-los espai perquè hi atraquessin.

Una part d’aquests agents van tornar a les seves destinacions al novembre, mentre que es va mantenir un contingent més reduït fins passades les eleccions. Després del 21 de desembre, el ministeri ha anat enllestint la retirada dels efectius policials desplegats a Catalunya.

Una estada de tres mesos amb múltiples polèmiques

En total, el Rhapsody ha estat atracat al port més de tres mesos, i durant aquest temps les embarcacions han estat objecte de força polèmiques. Els estibadors no van veure amb bons ulls l’arribada dels efectius policials, i van boicotejar-ne la presència al Port de Barcelona. El 16 de novembre, després de 57 dies, ja va marxar del port el Moby Dada, el famós vaixell del Piuet, que va ser ser substituït per l’Azzurra, que fins a aquell moment havia estat atracat al Port de Tarragona.

Els vaixells han estat molt criticats pels sindicats policials per les condicions en què hi convivien els agents. Una de les embarcacions s’ha fet també cèlebre per la decoració a l’exterior de la nau, amb dibuixos del Piuet i altres personatges de la Warner Bros. Això va generar moltes bromes a les xarxes, tantes que fins i tot va haver-hi un moment en què els dibuixos es van tapar amb unes grans lones, un cobriment que encara va generar més bromes i es va fer tan popular que l’etiqueta de Twitter #FreePiolin es va convertir en tendència a l’estat i poc després es van acabar retirant les lones. La polèmica més recent han estat les queixes pel menú que es va servir la nit de Nadal.