Jordi Moya és un dels primers pacients amb apnea del son que s’han sotmès a una operació que ha utilitzat el robot. Es tracta d’una intervenció que, amb aquest sistema, permet ser més precisos als metges a l’hora d’actuar sobre la zona. El professional té una visió més clara de l’àrea tractada i pot controlar de forma més acurada els instruments quirúrgics. En canvi, amb una intervenció convencional el metge té més dificultats per accedir a l’àrea que s’ha d’operar.

Amb la tecnologia s’aconsegueix que la cirurgia sigui menys invasiva, no fa cap tall, i per tant el pacient pot marxar més ràpid cap a casa. El doctor Juan Lorente, del Servei d’Otorrinolaringologia, ha explicat que “la cirurgia robòtica transoral és un pas endavant en l’evolució de la cirurgia mínimament invasiva” en aquesta patologia. Amb aquesta tècnica també s’ha aconseguit escurçar el temps de l’operació fins a 90 minuts. El pacient obté a més diversos beneficis: garanteix menys somnolència diürna i una millor oxigenació nocturna, i redueix el nombre d’apnees que pot patir l’afectat.

operació amb robot de l'apnea de la son a l'Hospital Vall d'Hebron

Set pacients tractats

Fins ara l’Hospital Vall d’Hebron ja ha tractat amb aquesta tècnica set pacients. Els metges especialistes en aquesta cirurgia s’han format en cursos teòrics i pràctics d’operacions amb robòtica a Espanya i França. El doctor Lorente també s’ha format a Itàlia, amb el principal especialista en aquesta tècnica. L’apnea del son és una patologia que consisteix en la interrupció total o parcial de la respiració. Actualment aquesta disfunció afecta entre el 4 i el 6 % dels homes i entre el 2 i el 4 % de les dones. Es calcula que a tot l’estat hi ha entre 1.200.000 i 2.150.000 persones afectades, i només entre el 5 i el 9 % han estat diagnosticades i posteriorment tractades.