La Borsa de Barcelona era, sens dubte, un dels punts calents de la protesta. Prova d'això és el fort desplegament policial que hi havia a la porta. I aquí és on s'han produït els primers incidents. Grups aïllats de manifestants han llançat ous i pintura contra els Mossos. Minuts després la marxa ha continuat pel passeig de Gràcia i el carrer d'Aragó. El rastre de la protesta era més que evident a les paperes i als contenidors. La pitjor part, se l'ha endut aquest cotxe que estava aparcat a la cantonada de Balmes amb Diputació. El foc n'ha calcinat tot el frontal. La seva propietària acabava de pagar-ne l'última lletra del crèdit. I a partir d'aquí els Mossos han començat la càrrega policial. Els carrers del voltant de la UB s'han convertit en l'escenari d'una batalla campal. Els manifestants s'han refugiat al recinte de la Universitat. Sabien que a dins la policia no hi pot entrar si no és amb l'autorització del rector. Per això han tancat ràpidament les portes. Quan han marxat els antiavalots, han sortit a muntar més barricades. I així, un cop i un altre. Desenes de contenidors han acabat cremats. I no només això. Grups violents, segons la UB, han destrossat part del patrimoni històric de la Universitat. De fet, la universitat ho ha denunciat davant els Mossos per intentar esclarir qui hi ha al darrere de tot això. Els agents han detingut almenys dues persones als carrers del voltant. Un cop passades les quatre de la tarda la zona ha tornat a la normalitat. La protesta s'ha traslladat llavors cap a la plaça d'Espanya en una marxa improvisada per la Gran Via. L'objectiu: el congrés mundial de mòbils. I a mig camí s'han trobat amb alguns dels vehicles de l'organització. (RESPIRA) Un cop han arribat a la Fira, més barricades i més càrregues. De nou s'han repetit els llançaments de pedres i llaunes contra la policia. Hi ha hagut un detingut més. Per evitar més incidents, els Mossos han blindat els accessos al congrés de mòbils. Els estudiants s'han acabat asseient a les portes del Centre Comercial Arenas de Barcelona. Des de dalt, els clients s'ho miraven tot amb sorpresa. Tot això ha obligat a tallar el trànsit a la zona. Però no ha estat l'únic problema de mobilitat. TMB ha hagut de tancat part dels accessos a l'estació de la plaça d'Espanya. De fet s'ha hagut de muntar un dispositiu alternatiu perquè els congressistes poguessin sortir sense problemes. A quarts de sis, molts dels manifestants s'han traslladat cap a la comissaria de les Corts, on a hores d'ara hi una desena de persones arrestades.

A primera hora de la tarda, un grup d’uns 500 manifestants s’han desplaçat a peu per la Gran Via cap a les portes del Mobile World Congress, a la plaça d’Espanya. Allà els esperava un cordó de seguretat format pels Mossos d’Esquadra. Hi ha hagut petites càrregues i almenys un detingut. La majoria de concentrats, però, s’han assegut pacíficament a la plaça.

La protesta a la plaça d’Espanya ha provocat que es tanqués l’accés principal al Mobile World Congress, i que els congressistes haguessin d’abandonar el recinte per l’Avinguda de Rius i Taulet.

 

Imatge: Enric Botella

Imatge: Jordi Garcia

A mig dia, les incidències durant les manifestacions s’han multiplicat. Al centre de la ciutat hi ha hagut càrregues policials i crema de contenidors al carrer d’Enric Granados.

Imatge: @potespasta

Uns 200 estudiants han  començat la jornada de protesta a la plaça de Catalunya. Momentàniament, han entrat a l’estació de metro de la Universitat, on n’han bloquejat les portes i han fet diverses pintades. Posteriorment han irromput als estudis de la Cadena SER i han llegit un comunicat amb les seves reivindicacions als micròfons d’Ona FM, que estava radiant en directe el programa ‘Fora de joc’.

Paral·lelament, una cinquantena d’estudiants d’Infermeria i Sanitat principalment, han començat la protesta a l’estació de Sants i han tallat, al voltant de les 10.30 h, uns minuts el trànsit al carrer de Tarragona a l’altura del carrer de València. Més tard, han tallat la circulació de vehicles a la plaça d’Espanya i la Gran Via.

Estudiants de diversos instituts dels districtes de la ciutat també s’han sumat a les mobilitzacions. Al voltant de les 11.30 h un grup ha tallat el trànsit a l’avinguda Meridiana.

Al migdia un grup d’estudiants de la Universitat Pompeu Fabra han ocupat el rectorat, ubicat a la plaça de la Mercè.

Protestes a primera hora

Les línies del Vallès dels Ferrocarrils han quedat fora de servei al voltant de les 8 h , i durant gairebé tres hores, quan uns 40 estudiants han tallat la via a l’altura de la Universitat Autònoma. Els FGC han habilitat un tren llançadora per cobrir el recorregut. A partir de les 9.30 h, les línies S2 i S55, per seguretat, han deixat d’aturar-se a l’estació de Bellaterra i no s’hi ha restablert el servei fins a les 10.15 h.

Els estudiants i personal universitari també ha tallat, segons el Servei Català de Trànsit, l’autopista AP-7 i la B-30 a l’altura del campus de la UAB a les 7.45 h.  L’acció, que s’ha prolongat més d’un quart d’hora, ha provocat cues d’11 quilòmetres a l’AP-7 en sentit sud i més de sis quilòmetres en el sentit nord de l’autopista.

Representades en la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, les més de 145.000 persones cridades a fer vaga es manifestaran a les quatre capitals de demarcació. A Barcelona, la marxa arrencarà a dos quarts d’una del migdia des de la plaça de la Universitat. Com a prèvia a la manifestació, aquesta nit centenars d’universitaris s’han tancat en diverses facultats de la ciutat i hi han passat la nit, entre les quals, la de la UB al Raval. Protesten contra l’augment de les taxes de les matrícules i també contra la no renovació del personal associat que, diuen, empobreix la qualitat de l’ensenyança universitària catalana.