Des d’aquest dimarts i de forma indefinida, a l’Hospital Sant Rafael de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor només s’hi atenen les persones que es troben ingressades i s’hi fan les intervencions urgents. En trucar-hi per telèfon, a la recepció del centre ja adverteixen de la situació: “Estem en vaga, quasi tot s’ha paralitzat”.

Anna Revuelto, secretària del Comitè d’Empresa, explica el perquè de l’aturada: “El nostre conveni caducarà el 7 de juliol i no tenim acord d’ultraactivitat, ens preocupa quedar-nos legalment desemparats després d’haver suportat cinc anys d’acomiadaments i retallades”. Igual que en molts altres sectors, el document que regula les condicions laborals dels empleats de Sant Rafael està a punt d’expirar. L’hospital es regeix pel conveni de la XHUP (Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública), un text que patronal i sindicats van negociar durant setmanes, però que, finalment, va ser rebutjat pels treballadors en la votació final que va tenir lloc en diversos centres.

Sense nou conveni ni acord amb la gerència de l’hospital per prorrogar-ne la vigència, ara per ara els treballadors no tenen res. És per això que molts d’ells han decidit adherir-se a una aturada sense data de finalització, amb l’objectiu que la direcció de Sant Rafael es comprometi a perllongar el conveni actual i acceptar la mediació del Departament d’Ocupació en el conflicte, una intervenció que des del comitè asseguren que el centre rebutja. Des de la direcció del centre justifiquen la manca d’entesa fins ara perquè diuen que esperaven un acord d’abast sectorial per a tots els hospitals concertats. En no ser així, els responsables de l’Hospital Sant Rafael -en declaracions a BTV- asseguren que estan ara disposats a negociar en l’àmbit del centre amb els treballadors. La gerència no es compromet, però, a prorrogar la vigència del conveni actual.

L’Hospital Sant Rafael de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor és un centre de titularitat privada que ofereix servei públic, per això es regeix pel conveni de la XHUP. Segons Anna Revuelto, la situació en què es troben molts professionals sanitaris podria desembocar en mobilitzacions en altres centres hospitalaris. “La nostra protesta acaba de començar, perquè aquest dilluns hem parlat amb la gerència i no sembla que tinguin predisposició a negociar”, diu la secretària del comitè. Revuelto assegura que, des que van començar els ajustos al centre, l’any 2008, 128 persones menys treballen el centre, ja sigui perquè se’ls ha acomiadat, perquè no s’han cobert les jubilacions o perquè no se’ls ha renovat el contracte. A això s’hi afegeixen, segons Revuelto, reduccions de jornada i salari que han castigat molt el personal: “Ens hem cansat d’esperar, l’empresa ha de moure fitxa”, conclou la portaveu.