vaga 22 març professors universitats

Professors d’universitat de Catalunya han convocat una vaga aquest dimecres, 22 de març del 2023. Diversos sindicats han organitzat l’aturada “contra la mercantilització de la universitat” i per rebutjar la LOSU, la Llei orgànica del sistema universitari aprovada recentment al Congrés dels Diputats i el Senat. La vaga a les aules anirà acompanyada d’una manifestació , a les 18.30 h, a la plaça de la Universitat de Barcelona.

El Consell General de Treballadors (CGT) d’Ensenyament, el sindicat COS i diverses plataformes que apleguen els professors associats d’universitats com la UAB, la UPC o la UB han animat a participar de la vaga. Entre les reclamacions hi ha:

  • Regularitzar els professors associats
  • Rebutjar els acomiadaments
  • Rebutjar la precarietat laboral del sector
  • Rebutjar la “mercantilització” de la universitat
  • Defensar una universitat “pública i de qualitat”

Els sindicats consideren que la LOSU “cronifica la precarietat a les universitats, no la soluciona”.

Què diu la LOSU, aprovada al Congrés i el Senat?

A continuació et resumim alguns dels punts de la nova Llei orgànica del sistema universitari, que ha provocat les queixes dels professors perquè consideren que “cronifica la precarietat“. La normativa va començar a caminar amb l’anterior ministre d’Universitats Manuel Castells i ha acabat culminant amb l’actual, Joan Subirats.

  • Reducció del nombre de docents temporals a la meitat: no es podrà superar el 20 % del total de la plantilla.
  • Més aliances europees per tenir més professors internacionals.
  • Creació de la figura del professor substitut i la del professor distingit.
  • Augmentar el finançament fins a l’1 % del PIB el 2030.
  • Els centres estaran obligats a tenir plans d’igualtat en matèria de gènere, d’inclusió i de no discriminació.

La voluntat: fer desaparèixer el problema dels associats

Quan li han preguntat per la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU), el conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat, Joaquim Nadal, va afirmar que el govern català ha previst un pla de xoc per modificar les condicions dels associats i facilitar-ne la transformació en professors lectors. “Però és evident que en alguna de les determinacions de la LOSU hi ha un canvi de dedicació de les hores lectives. Jo vull pensar que aquest problema se superarà, perquè la vocació del sistema és que el problema dels associats desaparegui“, ha assegurat.

En aquest sentit, ha dit que entén la “mobilització i la queixa” però que la vol relativitzar —en les seves paraules—, perquè considera que és una cosa que es pot resoldre.