El Departament d’Ensenyament ha xifrat el seguiment de la vaga de professors de l’escola pública en un 16,31% a Barcelona mentre que a tot Catalunya ha estat d’un 10,77%. Aquestes últimes dades s’han obtingut del 87% dels centres que les han comunicat. Portaveus del Departament han comunicat aquest dijous en roda de premsa que “el professorat ha entès que no era el millor moment per fer vaga” tot i tractar-se de “reinvindicacions lícites”. També han afegit que d’aquí a poc temps iniciaran noves negociacions amb els sindicats. Aquests, que han convocat de forma unitària la manifestació d’aquest dijous, han xifrat el seguiment a la ciutat en un 25% i a tot Catalunya en un 20%.
Alguns dels centres on la vaga ha obtingut més suport ha estat l‘Escola Pompeu Fabra, al barri del Congrés i els Indians, a Sant Andreu, que ha funcionat únicament amb els serveis mínims. En aquest centre d’Infantil i Primària, d’una sola línia, hi han treballat 4 persones comptant la directora. Dels 226 alumnes que té, avui només n’han vingut 26. Quelcom semblant ha passat a l’Escola Heura, al barri de la Font d’En Fargues, a Horta-Guinardó han treballat 3 dels 15 mestres que hi ha habitualment per complir els serveis mínims fixats pel Departament de Treball. En aquest centre, hi han anat una quarentena d’infants dels més de 200 matriculats. En altres centres la normalitat ha estat la tònica general.
La protesta fa una crida a tot el professorat dels centres públics, que vol recuperar les condicions de treball que tenia abans de les retallades. Aquí podeu consultar els serveis mínims de la vaga d’ensenyament.
Membres de diversos sindicats es van tancar una nit al Departament d’Educació per pressionar la Generalitat i intentar arrencar un pacte. Alhora es va produir la primera reunió entre les dues parts, però l’intent d’arribar a un acord va fracassar.
D’aquest manera es va decidir registrar la convocatòria de vaga, tal com tenien previst, per aquest dijous 16 de maig. Els sindicats no han aconseguit cap de les principals reivindicacions que els han dut a la vaga: recuperar l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal (fer 18 hores de classe a secundària i 23 a primària). També demanen altres qüestions com la reducció de les ràtios, l’increment de la plantilla en 7.000 docents i la garantia que no es tancarà cap grup a l’escola pública.
Després de la trobada de dijous passat, la direcció general de professorat del Departament d’Educació ja va dir que en un escenari de pròrroga pressupostària, “no és possible implementar aquestes mesures”. Des de la Generalitat van demanar als sindicats que s’avinguessin a negociar les propostes perquè s’implementin més endavant.
Reclamació unitària
En la tancada al Departament d’Educació hi van participar la majoria dels sindicats amb representació a l’ensenyament públic: USTEC·STEs (IAC), CCOO, I-CSC, ASPEC-SPS, CGT i UGT.