El sindicat UGT denuncia l’increment d’incidents a les presons i també d’agressions als treballadors als centres penitenciaris, i asseguren que aquestes, el 2018, van augmentar un 80 % més respecte al 2016 (de 103 a 185). D’aquesta manera, lamenten que s’està posant en risc la vida dels qui hi treballen i titllen la situació de “desprotecció“. En el total d’incidents, i segons les dades del sindicat, aquestes han passat de 313 el 2016 a 503 l’any passat.

Aquesta protesta arriba després d’una “setmana negra“, així l’han qualificada, en què s’han produït incidents greus. En paraules del responsable d’UGT Presons, Xavier Martínez, “en ben bé deu dies hem viscut una amenaça de segrest a un funcionari, un intent de motí i un altre d’agressió amb dos pinxos a un cap de servei”. A més, diuen, cada vegada són més habituals les baralles entre grups pel control de la presó“. En aquest sentit, el sindicat assegura que no són prou funcionaris per garantir la seguretat als centres i reclamen al departament un augment de plantilla.

Cel·les sense llum ni aigua

Paral·lelament, la UGT també es fa ressò del suposat mal estat d’algunes de les presons catalanes, com Quatre Camins o Brians 2. Per això, demanen al Departament de Justícia una injecció econòmica perquè, asseguren, hi ha cel·les sense llum ni aigua. Segons Martínez, “hi ha funcionaris que han de fer el recompte d’interns amb una llanterna per la falta de llum i això, a més de vulnerar els drets dels presos, provoca incidents continus”.