Un dels principals acords que van tancar el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, i els consellers de les comunitats autònomes d’aquest àmbit aquest dimecres va ser l’actualització del calendari de vacunació. A grans trets, se n’han unificat les edats i les vacunes que s’administren gratuïtament.

Així, a partir de 2016, la vacuna contra el pneumococ s’inclourà en aquesta cobertura. S’administrarà als nadons en tres dosis, als dos, quatre i 12 mesos. Aquest bacteri pot causar pneumònia, meningitis, otitis i sinusitis. Pediatres i epidemòlegs en reclamaven la gratuïtat ja que cada capsa costava més de 70 euros. Això sí, des de l’Associació Espanyola de Pediatria demanen a les comunitats autònomes que prioritzin incloure la vacuna en el calendari al més aviat possible i de manera simultània perquè s’evitin desigualtats.

L’actualització del calendari també ha comportat que s’avanci dos anys la vacuna contra el virus del papil·loma humà. A partir d’ara, s’administrarà a les nenes als 12 anys, en comptes dels 14.