¤W0 83 ]] C2.5 G 0 [[ *CG ilocdat Institut de Recerca del Vall d'Hebron aquest matí 00:02 Fa gairebé dues dècades que un equip d'investigadors del Vall d'Hebron treballa per esbrinar quines són les causes de la inflor abdominal més comuna. La pateixen dos de cada deu pacients i sempre s'ha acabat associant als gasos. Aquests investigadors van començar a treballar sobre la premissa que aquesta no n'era la causa directa i finalment ho acabat demostrant. En la majoria de casos es tracta d'un problema muscular i que es pot revertir sense cap medicació. ¤W1 101 ]] C2.5 G 0 [[ *CG i1l FERNANDO AZPIROZ cap del Servei Digestiu de l'Hospital Vall d'Hebron 00:29 FERNANDO AZPIROZ, cap del Servei Digestiu de l'hospital Vall d'Hebron "Los pacientes que se hinchan lo que tienen es que hinchan el torax, hinchan el pecho y desplazan el contenido del abdomen hacia abajo y hacia fuera. El mecanismo de distensión generalmente no es un augmento del contenido abdominal sino un augmento del contenido del torax, es una inspiración lo que fuerza todo el proceso y esto los pacientes lo hacen sin darse cuenta." Als prop de mig centenar de pacients que han participat en l'assaig se'ls ha fet un estudi per analitzar el comportament dels diferents músculs involucrats i a partir d'aquí se'ls han proposat una sèrie d'exercicis de respiració que en la majoria de casos ha acabant substituint tractaments i medicacions del tot ineficaços. La Maria Carmen va fer durant un any aquests exercicis abans i després de cada àpat i el problema, que s'havia cronificat, va desaparèixer. Ara ja només ho ha de fer quan nota que se li infla la panxa. MARIA CARMEN MENDOZA, pacient "Amb aquests exercicis no tinc que prendre cap medicació, és una eina que tinc jo mateix al meu abast. Si veig que m'inflo començo a fer els exercicis i automàticament tot l'aparell digestiu es posa en marxa." Els investigadors asseguren que el proper pas és ara, a mitjà termini, desenvolupar un aparell més senzill que aquest que s'ha fet servir durant l'assaig per poder aplicar el tractament de manera generalitzada.

L’estudi, liderat pel doctor Fernando Azpiroz i els investigadors del grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del VHIR, ha dut a terme una investigació amb 45 pacients amb malalties funcionals intestinals i episodis de distensió abdominal. Tots els pacients van haver de passar per l’hospital en moments amb molèsties per inflor i moments en què no en tenien cap símptoma. Es va detectar que era un problema muscular i els metges van impartir sessions de formació als pacients per ensenyar-los a revertir la situació: relaxar els músculs intercostals i el diafragma i contreure la paret abdominal anterior. “Després de fer un TAC abdominal i toràcic, per veure la forma de l’abdomen, i una electromiografia, per comprovar l’activitat muscular, es va poder identificar que els pacients amb distensió presenten un gran ompliment del tòrax amb una elevació de la paret, una baixada del diafragma i una protrusió de la paret abdominal anterior”, ha explicat el doctor Azpiroz.

El doctor que lidera la investigació, Fernando Azpiroz

Segons l’estudi, el tractament experimental ha demostrat que la distensió abdominal està sota control voluntari i es pot revertir. La troballa també revela per què els pacients amb distensió abdominal acostumen a sentir que els falta l’aire, com en el cas de pacients asmàtics o amb emfisema pulmonar.

La distensió abdominal és un dels principals símptomes de les malalties de l’intestí, com la pesadesa abdominal, l’intestí irritable i la dispèpsia funcional, i està al darrere de prop del 40% de les consultes en l’àmbit de la gastroenterologia.