Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) alerta que el nombre de persones infectades per covid es podria veure falsament incrementat si no es fan les proves diagnòstiques adequades. Les autores de l’estudi, Carlota Dobaño i Gemma Moncunill, han fet una “troballa inesperada” en detectar que les vacunes de Pfizer i Moderna poden generar anticossos de la proteïna N, que és justament el paràmetre que s’utilitza per detectar infeccions en persones vacunades.
Segons les dades de l’estudi, aquests anticossos es troben en un percentatge considerable de persones vacunades amb Moderna, un 36 %, i amb Pfizer, un 13 %. Els resultats són “rellevants quant a salut pública” perquè, segons Dobaño, “això podria resultar en una sobreestimació de fallades vacunals, ja que un nombre considerable de casos es classificarien equivocadament com a infeccions asimptomàtiques”. És a dir, que aquests falsos positius de covid podrien subestimar l’efectivitat de la vacuna enfront d’infeccions.
Cal canviar els paràmetres de les proves
Fins ara se sabia que les vacunes que s’utilitzen a Europa amb base d’ARNm, Pfizer o Moderna, provocaven la producció d’anticossos de la proteïna Skipe de la covid. Per això, per saber si una persona vacunada ha estat infectada es mesuraven anticossos contra altres proteïnes virals no incloses en la vacuna, com la proteïna N. L’estudi, però, ha posat en relleu que aquestes vacunes també poden generar anticossos de la proteïna N, i que això passa tant en persones amb infecció prèvia com en persones que no havien estat infectades. Per tota plegat, les autores de l’estudi conclouen que la proteïna N no és una bona candidata per detectar fallades vacunals i que el millor seria utilitzar una combinació de múltiples antígens virals. Això permetria, asseguren, millorar l’avaluació de l’efectivitat de les vacunes.
Des de l’inici de la pandèmia, l’equip de l’ISGlobal estudia la producció i la durada dels anticossos contra diferents agents virals en dues cohorts de personal sanitari de Catalunya.