Una exposició permanent permet passejar pel mur que franqueja les 11 casetes restants de la Colònia Castells tot recordant què va ser i què va significar per al barri de les Corts. Quan queda poc perquè comencin les obres del parc que ha de culminar la transició urbanística d’aquesta zona, l’associació Conèixer Història, amb el suport del districte de les Corts, ha recollit en vuit plafons els principals moments vitals d’aquesta barriada obrera, que va arribar a acollir fins a 800 habitants en el seu moment àlgid, els anys 20.

Repassen el passat industrial de les Corts, el naixement de la fàbrica Castells, que va donar nom a la colònia a finals del segle XIX, la història de les fundadores de la barriada, l’arquitectura de les cases, el veïnat, la vida de barri i l’impacte que hi van tenir la Guerra Civil i el comitè revolucionari de les Corts.

Molts dels antics habitants que hi passen aquests dies riuen, s’abracen i emocionen quan una foto o algun text dels plafons els retorna algun moment viscut a la Colònia Castells. Recorden els noms dels passatges on vivien i repassen amb nostàlgia anècdotes i curiositats de la barriada. Un d’ells és Pedro Escriche, que va néixer a la colònia fa 86 anys. Explica, emocionat, com va viure el dia que van començar l’enderroc de la barriada per fer-hi habitatge públic i un parc:” Quan la van tirar a terra, encara vaig aconseguir entrar-hi i els vaig dir als paletes: ‘Deixeu-me entrar a veure la casa on vaig néixer’. Em van permetre entrar-hi i vaig poder veure la casa, que pensava que s’havia desfet tot”.

Laura Molino, comissària de l’exposició, explica a betevé que eren “casetes de 23 a 27 metres quadrats i que van arribar a allotjar famílies de sis i set membres, cosa que generava una alta densitat de població”. Molino afegeix que hi ha diferents tipus de veïns: “Els que hi van néixer i són fills d’aquell passat industrial i famílies que hi van arribar posteriorment, que vivien a la colònia però que ja no eren treballadors de les fàbriques”.

La mostra serà permanent i s’ha organitzat de manera que es pugui traslladar a altres espais propers durant la construcció del parc adjacent.

El usos del darrer passatge de la Colònia Castells

El regidor del districte de les Corts, Joan Ramon Riera, explica que les 11 casetes que queden es mantindran per poder garantir el record i la memòria del que va ser la Colònia Castells. Ara cal definir-ne els usos, però ja se sap que una serà de manteniment de Parcs i Jardins i l’altra per a l’Associació de Veïns de la Colònia. La intenció del districte és que de seguida puguin començar les obres del parc i “veure si podem acabar 2022 amb un parc nou”.