Antoni Giró llança la tovallola. El rector de la UPC no ha pogut suportar la pressió de la comunitat universitària que en demana la dimissió i, alhora, la manca de suport per part de la Secretaria d’Universitats i Recerca, que aquests dies ha fet marxa enrere en l’acomiadament de 90 interins per eixugar el deute del pressupost de l’any passat. Giró vol evitar la celebració d’eleccions al juny, en període d’exàmens o no lectiu, però les convocarà a l’octubre.

Segons el comunicat publicat i enviat a tota la comunitat universitària de la UPC la nit d’aquest divendres, el rector convocarà eleccions anticipades per a principis d’octubre: ell troba que no seria prudent celebrar aquestes eleccions de manera precipitada, perquè dificultaria la participació, però el Claustre del proper 17 de maig serà qui tingui l’última paraula sobre la data de les eleccions.

En el comunicat, el rector en funcions argumenta que, davant la delicada situació financera de la universitat, es va veure obligat a signar un acord amb la Generalitat pel qual es comprometia a retallar el pressupost de personal de la UPC. Aquesta retallada s’havia concretat en l’acomiadament de prop de 90 treballadors interins. “Era la meva obligació mantenir-me ferm en l’acord signat per tal de garantir la viabilitat econòmica de la UPC, malgrat les pressions en sentit contrari”, explica Giró. Els empleats de la universitat, amb el suport dels estudiants, s’han estat mobilitzant durant les darreres setmanes. De fet, aquest dijous i divendres han fet vaga.

Davant l’augment de la pressió, que ha arribat fins a la ocupació dels rectorats de la UPC i també la UB i la UAB, dijous el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, es va implicar directament en la gestió del conflicte: va començar a reunir-se amb totes les parts i va comparèixer davant dels mitjans de comunicació anunciant que els acomiadaments no serien necessaris si s’acceptaven algunes reduccions de jornada i de sou. “El canvi de posició manifestat públicament en el dia d’ahir per la Secretaria d’Universitats i Recerca, obviant un acord que va ser signat a instàncies de la mateixa Generalitat, m’obliga a replantejar-me el meu compromís com a rector”, diu Antoni Giró.

El Claustre i el Consell de Govern de la UPC havia refusat aquesta setmana tant els acomiadaments d’interins com el projecte de pressupost per a 2013 que havia presentat el rector.