Sembla un bolígraf penjat del coll, però és una cigarreta electrònica. Un producte relativament nou a la ciutat que es comercialitza amb el reclam que es pot fer servir als interiors, costa la meitat que el tabac convencional i suposadament és menys perjudicial. ROBERTO POPPA, responsable d'Expansió de Tecnofum "Una bateria que es connecta amb l'atomitzador, aquí a dins tenim una resistència que s'escalfa i fa que el líquid que posem a dins s'evapori." I què conté aquest líquid? NICOLA SABATINO,responsable d'Ovale Espanya "Cuatro componentes: poprilenglicol, glicerina, agua, esencia natural y en algunos líquidos llevan nicotina y otros no lleva nicotina." Les marques juguen amb els colors, la possibilitat de regular la quantitat de nicotina i amb un gran ventall de gustos. VICENTE FAR, director comercial de Sin Humo "És que és molt ampli, pots personalitzar el seu cigarret, és molt efectiu." Un dispositiu sense regulació perquè no està considerat ni un producte farmacèutic ni tampoc no respon a la normativa que afecta el tabac. ESTEVE SALTÓ, director de l'Agència de Salut Pública de Barcelona "Falta totalment regulació, aquesta estratègia comercial s'ha beneficiat d'un buit legal que no només és a Espanya, s'ha produït en general a molts llocs del món." Els metges recelen del producte perquè encara no hi ha evidències científiques que confirmin la innocüitat de convertir aquests líquids en vapor. JOSEP MARIA RAMON, responsable de la Unitat de Tabaquisme de Bellvitge "El poc que tenim ja ens diu que sí que això ajuda el fumador que no fumi cigarretes. Ara bé, jo l'únic que demano és prou estudis de toxicitat, de seguretat, que realment l'usuari d'aquest tipus de producte no vegi perjudicada la seva salut." PEDRO CATEDRA, director general de Puff Espanya "Nosotros tenemos pruebas de laboratorio que indican que es inerte lo que lleva el producto. No seamos inocentes, es que no interesa dar publicidad y decir que este producto es bueno porque hay gente que pierde, el Estado, las tabaqueras." Amb el temps veurem si es tracta d'una moda passatgera o aquests dispositius arrelen en els fumadors.

Una moda passatgera?

L’Agència de Salut Pública de Barcelona confia que serà una moda passatgera i en tot cas recomana no fer servir aquests dispositius a l’interior dels recintes, tot i que no hi ha cap llei que reguli aquest fet. Ara per ara els fumadors de cigarretes electròniques tenen via lliure per fumar als espais tancats. De fet aquests dispositius van sorgir arran de la Llei antitabac. A Itàlia es va implantar abans que a Espanya, per això en aquest país el producte ha arrelat amb èxit i ara s’ha exportat a les principals ciutats espanyoles per veure si passa el mateix.

Un producte sense regulació

Els distribuïdors de cigarretes electròniques no poden comercialitzar el producte com un mètode per deixar de fumar perquè no és un producte farmacèutic, però expliquen als possibles clients que tenen la possibilitat d’anar reduint el consum de nicotina si volen, ja que hi ha líquids que en porten menys que d’altres.

El recel dels metges

Els metges reconeixen que la presència de nicotina en els dispositius ha demostrat que els fumadors de tabac convencional poden passar-se a aquest nou mètode de fumar sense gaires dificultats, però els facultatius recelen del producte. Tot i que, “a priori”, té menys substàncies nocives que el tabac, l’addicció a la nicotina continua present en els fumadors i no hi ha suficients estudis que mostrin els efectes nocius que poden tenir aquestes cigarretes electròniques a curt i llarg termini.