A l’interior de l’edifici de la Fundació Politècnica de Barcelona, al carrer de Badajoz, avui s’hi ha reunit el Consell de Govern de la UPC per aprovar els pressupostos de 2013-2014, que seran un 10% inferiors als de l’any passat. Precisament per aquesta retallada, alumnes, professorat i sindicats de les escoles públiques d’arquitectura (la de Barcelona i la del Vallès) temen que la UPC els fusioni. “És un pla que encara no està aprovat però s’està plantejant i no podem permetre que ens redueixin la capacitat docent”, ha defensat Antoni Tribó, arquitecte i professor de l’ETSAV. “Al darrere d’aquesta fusió hi ha una restricció òbvia de l’oferta de places i eliminació de professorat”, ha afegit Tribó.

Segons el professorat d’ambdós centres, la demanda dels estudis d’arquitectura és superior a l’oferta i tant l’escola vallesana com la barcelonina reben alumnes d’Europa i de Llatinoamèrica. “No entenem com volen reduir-nos si actualment som un motor d’aportació de recursos econòmics”, ha explicat Tribó.

A banda de l’acció de protesta, els estudiants i els professors han improvisat classes al carrer i visites a l’Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), situat a prop de la concentració.

La fusió, una mesura proposada per reduir despeses

Segons fonts de la UPC, la mesura d’unificar les dues escoles d’arquitectura està plantejada dins “d’un paquet de mesures atesa la reducció de despesa a la qual es veu abocada la UPC”. Tot i això, les mateixes fonts han assegurat a BTV que en cap cas això no significa que desaparegui un dels dos centres.

Pressupostos pendents a la UPC

Abans de decidir aplicar o no mesures per reduir despeses, caldrà que el Consell de Govern de la UPC aprovi els pressupostos per al període 2013-2014, un document que també ha de ser aprovat pel Consell Social. Els sindicats denuncien que aquest pressupost no ha estat pactat amb els representants dels treballadors i que preveuen “importants retallades” en el capítol 1, referent a les despeses de personal. “El que pretenen és fer fora tot el personal funcionari interí de la UPC”, ha afirmat Alicia Fernández, presidenta de la Junta del Personal d’Administració i Serveis Funcionaris de la UPC. Segons fonts de la Politècnica, el pressupost de personal serà un 6% inferior al del curs passat.