L’any 2008 l’activista Enric Duran va anunciar que havia aconseguit 492.000 euros en crèdits de 39 entitats financeres. Duran va explicar l’estafa i la va justificar dient que ho havia fet per denunciar la feblesa del sistema financer i la facilitat amb què es concedien crèdits –abans que es tanqués l’aixeta dels préstecs– i va alertar que les entitats estaven lucrant-se mitjançant la generació de deute. El conegut com a Robin dels bancs va utilitzar els diners per finançar projectes i moviments socials i editar una publicació en què explicava com funcionen els bancs i les caixes.

Duran va marxar d’Espanya després de confessar l’estafa i en tornar va ser detingut pels Mossos d’Esquadra a Barcelona. Va ser aleshores quan va començar un procés judicial que va culminar fa uns dies amb la convocatòria del judici, al qual l’activista no es va presentar, i amb un decret de cerca i captura i ordre d’ingrés a presó per a Duran. Ara, mitjançant una campanya de micromecenatge, la plataforma de suport al jove vol aconseguir 18.000 euros, diuen, “per finançar una estructura organitzativa de protecció perquè cap persona desobedient no hagi d’anar mai a la presó”.

Al web per recollir fons s’explica que l’Enric Duran encara no té advocat “però tot i així s’ha sabut que l’Audiència Provincial decreta cerca, captura i presó per a ell, tal com havia demanat el fiscal el dia del judici” i anuncia que es recorrerà contra la sentència per nul·litat, ja que no consideren legítim “que es puguin decretar canvis en una situació legal sense que existeixi una persona responsable de la defensa”. El text del web també deixa clar que “passi el que passi, l’Enric no té cap intenció de col·laborar en un judici en contra seu” perquè no creu que el sistema judicial actual estigui legitimat per jutjar-lo.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/EnricDuranG/status/312475552785240064″]

La campanya té un termini de 31 dies, aquest divendres n’és el segon, tal com ha anunciat el desaparegut Enric Duran al seu compte de Twitter. Amb aquests diners se li pagarà protecció, s’investigaran estratègies per evitar que cap activista desobedient no estigui amenaçat de presó i es difondrà contingut “silenciat, que no s’estigui fent públic per la pressió dels poders establerts”.