Procedents de les diverses universitats de la ciutat, el gruix de manifestants s'ha reunit a les sis de la tarda a la plaça de la Universitat. Sota el lema "L'educació no és un negoci, un poble incult, un poble indefens", estudiants i professors han fet sentir les seves reivindicacions. Consideren que les retallades estan afectant ja la qualitat de la universitat catalana. ÀLEX MORCUENDE, estudiant "Les retallades, a diverses universitats estan afectant de manera diferent. A l'Autònoma ja hi ha hagut acomiadaments de treballadors, a la UB al gener en començarà a haver, a nosaltres ens han incrementat en un 7,6% aquest curs les taxes". NEREA VÉLEZ, estudiant "Potser l'any que ve no puc fer el segon curs. Potser em costa el doble i si ara pago 1.000 euros en pagaré 2.000". Aquest 2011, el pressupost del sistema universitari català ha disminuït un 16%. Un descens que, segons expliquen els docents, ja s'ha començat a notar. RAMON LLEDÓ, professor "Amb la reducció dràstica de substitucions de personal interí, funcionari i no renovació de contractes de cara l'any que ve". FELICIANO CASTILLO, professor "Ens estem jugant el futur de la nostra societat. Perquè el futur de la nostra societat és el futur, és la formació per la creativitat i la innovació". La manifestació unitària d'aquesta tarda ha estat el colofó d'una jornada de vaga que els organitzadors qualifiquen d'èxit rotund. ARMENGOL GACIOT, Plataforma en Defensa de la Universitat Pública "Creiem que la jornada de vaga ha tingut una participació històrica que probablement en molts àmbits en el cas del professorat del personal docent es tradueix que més del 60%, entre el 60 i 80% del professorat no ha assitit avui al seu lloc de treball". La Guàrdia Urbana ha quantificat la marxa en 10.000 assistents.

Els estudiants s’han concentrat a les portes de les facultats, per marxar cap al centre de la ciutat. Un grup ha sortit del Campus Nord a la Diagonal, i un altre ha sortit del Campus Mundet i s’ha dirigit cap a la plaça de la Universitat . La manifestació ha començat després que els participants fessin una asseguda d’un quart d’hora a la Gran Via, davant de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, que ha paralitzat el trànsit al centre de la ciutat entre els carrers de Balmes i Aribau.

Posteriorment, s’han dirigit pel carrer de Pelai cap a la Rambla, per on han baixat pel lateral dret, per agafar després el carrer de Ferran fins a la plaça de Sant Jaume, on també han fet una asseguda tots els participants davant del Palau de la Generalitat.  La pancarta que obria la manifestació portava el lema “L’educació és futur. Defensem-la”, i la signa la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que ha cridat a la participació a la vaga d’avui. La manifestació ha pujat per la via Laietana i ha continuat amb una assemblea multitudinària  a la plaça de Catalunya.

Una gran part dels manifestants han marxat aleshores, però un altre grup ha tornat a baixar Rambla avall. Minuts després han ocupat un edifici a la plaça Duc de Medinaceli, en concret, el número 7. Segons les persones que han participat en la ocupació,  la finca porta al menys deu anys desocupada. Un cop hi han entrat, han organitzat una assemblea per decidir quin ús donar a l’espai i han decidit que quatre de les plantes les ocuparan famílies desnonades i que, a banda, hi haurà un espai habilitat per a l’estudi. Les pancartes, majoritàriament, tenen consignes afins al moviment 15M. A una d’elles, els joves hi han escrit “Espai alliberat pel poble i del poble” o “De la indignació a l’acció”.